Култов художник в Националната галерия

Изложба с картини на известния български художник Васил Иванов (1909 – 1975) ще бъде открита в Националната художествена галерия (Двореца), предаде репортер на БГНЕС.

Експозицията е по повод 110-годишнината от рождението на твореца, а картините са от колекцията на Борис Бекяров. Официалното откриване ще се състои на 14 март, четвъртък, от 18:00 часа.

„Този уникален проект е плод на работата на много хора. Творецът – Васил Иванов, който е изключителен за историята на българското изобразително изкуство. Домакините от галерията, без които това нещо не може да се реализира и колекцията на Борис Бекяров, с която имах удоволствието да работя. Тази колекция е градена повече от 20 години и съдържа най-важните етапи от творчеството на този забележителен творец“, разказва кураторът на изложбата Иво Милев. Той се заема с организацията на сложното пространство в бившия царски дворец, за да го превърне в място за изживяване на творчеството на автора.

„Васил Иванов е изключително ценен като човек и творец. Той води необичаен живот. Още от 30-те години живее в една малка барака и води изключително концентриран в творчеството си живот, с много строг режим. Той е вегетарианец и един от първите, практикуващи йога в България. В същото време той е хиромант, гледа на ръка, както и ясновидец – съставя хороскопи. Това е и един от основните начини, с които да се препитава. По времето на социализма, където преминава основният му живот, да излага и продава творчеството си, с тези необичайни за епохата търсения, му е изключително трудно“, сподели още Иво Милев.

Философ и мистик, той става последовател на Петър Дънов. Авторът намира начин да изложи свои произведения на Запад. Започва през 1962 г., правейки изключителна изложба в реномираната лондонска галерия „Гроувнър“. По късно прави изложби в редица държави, сред които Швеция, Германия,Франция и Австралия.

Любопитна подробност е, че една Нюйоркската енциклопедия на изобразителното изкуство посочва Васил Иванов за създател на направлението „космическа графика”. Първата му изложба с „космически“ творби в България обаче е забранена през 1964 г. директно от ЦК на БКП.

Всички любители на визуалните изкуства могат да разгледат изложбата до 19 май, неделя. /БГНЕС