Лавров: Партньорството между Русия и Китай гарантира върховенството на закона в света

Стратегическото партньорство между Москва и Пекин е един от стълбовете на движението за върховенство на закона в международните отношения, преди всичко принципите на Устава на ООН, заяви руският външен министър Сергей Лавров днес на среща с китайския външен министър Ван И. Тя е в рамките на срещата на министрите на страните от АСЕАН.

"Убеден съм, че нашето стратегическо партньорство е един от стълбовете на движението за победа на международното право... преди всичко на Устава на ООН, който провъзгласи основния принцип на суверенното равенство на държавите. САЩ нарушават този принцип ежедневно и навсякъде и това, разбира се, изисква отговор. Ние и КНР участваме в новосъздадена група от приятели в защита на Устава на ООН. Смятам, че това е обещаваща идея, която заслужава да бъде разширена, и сме сигурни, че нови членове ще се присъединят към работата й", каза той.

Лавров припомни, че провежда трета среща с китайския си колега в рамките на един месец.

"Наистина се срещаме редовно, използваме всяка възможност за това. И след по-малко от месец вече проведохме трета среща. На 7 юли в Бали, на 28 юли в Ташкент и на 5 август тук. И това не е израз на някаква процедура. Всъщност всеки път откриваме все повече неща, които изискват постоянно внимание и практически решения от страна на нашите две държави", каза руският дипломат.

Той отбеляза, че планира да обсъди с Ван И текущото състояние на двустранните отношения и изпълнението на споразуменията между лидерите на Русия и Китай./БГНЕС, РИА Новости

Москва / Русия