Липсата на мазнини може да доведе до безплодие

Желанието да отслабнем с храни с ниско съдържание на мазнини може да доведе до хроничен бронхит и дори до безплодие, заяви диетологът Светлана Фус.

Специалистът подчерта, че храни с ниско съдържание на мазнини могат да се консумират, ако мазнините постъпват в тялото в достатъчно количество от други храни.

"Липсата на мазнини засяга не само здравословното състояние, но и външния вид. Кожата става суха и набръчкана. Имунитетът на човек намалява, всички органи бързо стареят и се износват, могат да започнат проблеми със сърцето и мозъчна дейност - паметта ще се влоши, скоростта на реакция ще намалее“, каза диетологът в своя Инстаграм.

Освен това мазнините са най-добрият източник на енергия и помагат за усвояването на витамини А, Е, К и D, които са отговорни за имунитета, доброто зрение, силните кръвоносни съдове и красивата кожа.

Мазнините участват и в производството на хормони, включително полови хормони - естроген и тестостерон. Затова липсата на мазнини в храната може да доведе до безплодие, казва Светлана Фус.

"Има десетки случаи, когато жени не са могли да забременеят, защото са изключили мазнините. В крайна сметка без нормалното количество хормони плодовитостта е невъзможна", каза експертът и добави, че проблемът с изключването на мазнините важи и за мъжете.

Освен това, при дефицит на мазнини, рискът от хроничен бронхит, астма и други белодробни заболявания се увеличава.

"Мазнините са част от веществото, което покрива вътрешността на алвеолите на белите ни дробове. Когато няма достатъчно мазнини, те се слепват и не могат да се разпаднат по време на дишане. Поради това се появяват заболявания на белодробната система", обясни специалистът /БГНЕС, РИА Новости