Ливърпул и Арсенал не се победиха в зрелище на "Анфийлд"

Ливърпул и Арсенал не излъчиха победител в голямото дерби от 18-ия кръг на английската Висша лига, завършвайки наравно 1:1. На "Анфийлд" и двата отбора имаха своите шансове за успех, но в крайна сметка поделиха точките.

Срещата започна по-добре за "топчиите", които имаха две опасни положения пред Алисон в самото начало на сблъсъка. В 4-та минута възпитаниците на Арсенал закономерно поведоха в резултата чрез Габриел Магаляеш, който се разписа с глава след центриране на Мартин Йодегор. Попадението бе разгледано от Системата за видеоповторение (ВАР) и впоследствие зачетено. Домакините имаха основателни претенции за дузпа за игра с ръка на Йодегор, но те не бяха уважени от главния съдия Крис Кавана.

Лондончани продължиха да играят концентрирано до 29-та минута, когато дълъг пас на Трент Алекзандър-Арнолд намери Мохамед Салах. Египетският нападател на мърсисайдци се справи с Олександър Зинченко и със страховит шут възстанови равенството. В края на първата част Габриел Мартинели имаше отлична възможност да върне аванса на гостите, но стреля в аут, след като преди това Букайо Сака бе изведен срещу Алисон, но се провали в опита си да вкара.

След почивката играчите на Юрген Клоп започнаха вихрено и пресата им затрудняваше Арсенал, като се стигна до няколко ситуации пред Давид Рая, включително изстрел на влезлия от пейката Джо Гомес, който мина опасно покрай вратата. Грешка в половината на Ливърпул позволи на Салах да напредна през центъра на терена и да подаде на Алекзандър-Арнолд, който пропусна най-добрия шанс в мача. Английският национал преодоля Рая, но топката срещна напречната греда. Мърсисайдци намалиха темпото и до края гостите опитаха на няколко пъти да затруднят Алисон, но без резултат.

В крайна сметка двата тима не си вкараха повече и така сблъсъкът на "Анфийлд" завърши при 1:1. Равенството остави Арсенал на върха в подреждането с актив от 40 точки - "топчиите" ще посрещнат Коледа на първо място, с точка повече от Ливърпул и Астън Вила, като мърсисайдци са втори заради по-добрата си голова разлика.

В следващите си мачове на Боксинг Дей Клоп и компания гостуват на новака Бърнли на 26 декември, а два дни по-късно "артилеристите" са домакини на Уест Хем в лондонско дерби. /БГНЕС