Майката на Навални е видяла тялото на сина си

Майката на Алексей Навални е видяла тялото на своя си. Това заяви Людмила Навалная, предаде БГНЕС.

„Току-що излязох от сградата на Следствения комитет в град Салехард. Почти едно денонощие прекарах там със следователите и криминалистите. Пуснаха адвоката едва днес следобед. Вчера вечерта тайно ме заведоха в моргата и ми показаха тялото на Алексей. Следователите заявиха, че знаят причината за смъртта, готови са всички документи, които видях. Подписах медицинското свидетелство“, разказа майка му Людмила Навалная във видеообръщение.

„По закон трябваше веднага да ми предоставят тялото на Алексей, но те не са го направили до момента. Вместо това те ме шантажират и ми поставят условия, къде и кога трябва да бъде погребан Алексей. Това е незаконно“, добавя тя.

Людмила Навалная заяви, че пред нея следователите са получавали заповеди – може би от Кремъл, или от централата на Следствения комитет в Москва – тя точно не знае това.

Те искат погребението да бъде извършено тайно и без прощална церемония. Те искат да ме заведат на края на гробището, пред пресен гроб и да ми кажат: тук лежи вашият син. Няма да се съглася с това“, каза майката и добави, че иска всички, за които Алексей е бил скъп и уважаван човек да имат възможността да се простят с него.

Людмила Навалная разказа, че е записала това видео, защото властите са започнали да я заплашват. „Казаха ми, че ако не се съглася с тайното погребение, те ще направят нещо с тялото на моя син. Единият следовател ми каза: времето не работи за вас, тялото на вашия син се разлага. Не искам особено отношение, искам всичко да бъде направено според закона. Единственото, което искам е да ми бъде незабавно предадено тялото на моя син“, каза Людмила Навалная.

БГНЕС припомня, че руският опозиционер Навални почина на 16 февруари в затворническата колония, където излежаваше 19-годишна присъда. Близо седмица на Людмила Навалная беше отказвано да види тялото на сина си, като дори местонахождението му беше неясно.

Мистериозните обстоятелства, при които почина дисидентът навеждат на мисълта, че руските разследващи умишлено криеха тялото му, за да прикрият истинската причина за трагичния край на най-яростния опонент на Владимир Путин./БГНЕС