Макрон: Барние има отлични качества за председател на ЕК

Френският президент Еманюел Макрон смята, че водещият преговорите за Брекзит от страната на ЕС – Мишел Барние трябва да заеме най-високата длъжност в Европейската комисия (ЕК).

„Без съмнение Мишел Барние е човек с високи качества и той демонстрира това още веднъж по начина, по който преговаря с британците”, заяви Макрон пред белгийския вестник „Ле Соар“.

Макрон бе попитан дали ще даде своята подкрепа за французина за поста на председател на комисията.

„Той е… един от европейските лидери, които имат отлични качества и може да бъде в списъка” на кандидатите за висшите позиции в ЕС.

Макрон даде и примери кои според него са „важните критерии”, на които трябва да отговаря следващият председател на Европейската комисия. Сред тях е „опит на висше правителствено ниво или на ниво Европейска комисия”.

Подобно изискване би изкарало от играта Манфред Вебер, водещата кандидатура на Европейската народна партия, тъй като той никога не е заемал подобна длъжност.

Той би заел позицията на председател на Европейската комисия само, ако се приложи системата Шпиценкандидат. Според нейните правила Съветът на ЕС ще избере за поста първия в листата на партията, спечелила най-много места в Европейския парламент. Тази система бе използвана през 2014 г. за избирането на Жан-Клод Юнкер. Но от Съвета заявиха, че не могат да бъдат обвързани законово с тази система.

„Не усещам връзка с Шпиценкандидат системата”, заяви Макрон.

„Има лидери между тези кандидати, които имат квалификацията да се кандидатират. Също така има и лидери от Съвета, които могат да бъдат претенденти” за позицията на председател на ЕК.

Попитан с кои европейски лидери би се коалирал Макрон посочи: премиерът на Белгия Шарл Мишел, холандският премиер Марк Рюте и португалският премиер Антонио Коста. Стопанинът на Елисейския дворец допълни, че с тях би искал в бъдеще да изгради „коалиция за напредък”. /БГНЕС