Макрон призова за устойчиви усилия в отбранителната индустрия

Президентът на Франция Еманюел Макрон призова за "устойчиви" усилия за увеличаване на производството на оръжия след руската инвазия в Украйна, докато полагаше основния камък на така необходимата фабрика за производство на барут.

"В дългосрочен план наблюдаваме геополитическа, геостратегическа промяна, в която отбранителната промишленост ще играе все по-голяма роля", каза той.

Той изнесе реч при посещението си на мястото на бъдещата фабрика за производство на барутен прах, която се изгражда в югозападния град Бержерак в отговор на недостига на горивни заряди, необходими за доставката на артилерийски снаряди за Украйна.

"Усилията, които се полагат тук, са спешни", каза той.

"Трябва да бъдем бързи, да действаме усилено и да произвеждаме масово", каза той и добави, че усилията трябва да бъдат и "устойчиви".

Eurenco, водещ европейски доставчик на барут и взривни вещества, трябва да открие фабриката в Бержерак през 2025 г. и да произвежда 1200 тона гориво годишно.

Отбранителната компания заяви, че е получила поръчки, които ще продължат до 2030 г.

Обектът се използва за производство на барут от 1915 г. по време на Първата световна война, но през 2007 г. е демонтиран поради липса на достатъчно поръчки.

Главният изпълнителен директор на Eurenco Тиери Франку заяви, че те са започнали да се увеличават преди началото на войната в Украйна, но че инвазията определено е била "ускорител на растежа".

Главният изпълнителен директор на Eurenco Тиери Франку заяви, че те са започнали да се увеличават още преди началото на войната в Украйна, но инвазията определено е била "ускорител на растежа".

След нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. европейските държави са вложили милиарди в разходи за отбрана и военна помощ.

През юни същата година Макрон призова за увеличаване на бюджетите за отбрана в Европа, заявявайки, че Франция е в състояние на режим на "военна икономика".

Миналата година Париж поръча военно оборудване на стойност 20 млрд. евро (21 млрд. долара), което е с една трета повече от предходните години./БГНЕС