Макрон защити непопулярната пенсионна реформа

Френският президент Еманюел Макрон защити оспорваната реформа на пенсионната система на своето правителство в рядък коментар по темата.

"Всички имат здрав разум", каза той пред журналисти, докато обикаляше секцията за прясно месо на огромния пазар за храни на едро в Рунгис, южно от Париж.

"Като цяло хората знаят, че всеки трябва да работи малко по-дълго, в противен случай няма да можем да финансираме правилно пенсиите си", каза той.

"Ако не създаваме богатство, не можем да го разпределяме."

През последните седмици стотици хиляди хора стачкуваха или излязоха на улицата в пет отделни случая, за да протестират срещу предложените промени.

Промените включват увеличаване на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години и увеличаване на броя на годините вноски, необходими за получаване на пълна пенсия.

Правителството твърди, че промените са необходими, за да се премахне дефицитът в пенсионната система на Франция до 2030 г.

Но Макрон, който постави реформата в центъра на предизборната си кампания миналата година, до голяма степен запази мълчание по темата.

Бурните дебати в парламента по проектозакона приключиха в петък, без дори да се стигне до обсъждане на спорния член 7 за повишаване на пенсионната възраст.

След това предложението ще бъде разгледано в Сената.

На едно от най-масовите събрания в края на януари над 1 млн. души протестираха в цялата страна, съобщиха от вътрешното министерство. /БГНЕС