Масовият убиец Брейвик загуби дело за "нечовешки" условия в затвора

Десният екстремист Андерс Беринг Брейвик загуби делото, което заведе срещу норвежката държава заради условията му в затвора, които според него били "нечовешки", реши съдът в Осло, предаде АФП.

Задържан сам в продължение на 12 години в отделение с много висока степен на сигурност, Брейвик атакува норвежката държава, твърдейки, че изолацията му нарушава човешките му права.

По време на петдневния съдебен процес, проведен в началото на януари във физкултурния салон на затвора Рингерике, 45-годишният екстремист, през сълзи се описа като депресиран и пристрастен към Прозак и обвини властите, че се опитват да го "доведат до самоубийство".

От своя страна държавата оправда строгия, но удобен затворнически режим на Брейвик с това, че е опасен, като твърди, че той все още представлява "абсолютно екстремен риск от напълно необуздано насилие".

"Брейвик се радва на добри материални условия на задържане и на относително висока степен на свобода в ежедневието", постанови в решението си съдията от съда в Осло Биргите Колруд.

"Изглежда нереалистично да се предвидят големи промени в режима му в затвора, тъй като е малко вероятно в краткосрочен план да има значителни промени в рисковия профил", каза тя.

Преди обявяването на присъдата адвокатът на Брейвик заяви, че той ще обжалва, ако загуби на първа инстанция.

На 22 юли 2011 г. Брейвик първо взриви бомба близо до правителствената централа в Осло, убивайки осем души, а след това уби 69 други, предимно тийнейджъри, като откри огън в летен лагер на лейбъристката младеж на остров Ютьоя.

През 2012 г. той е осъден на максималното наказание, което тогава е в сила в Норвегия, а именно 21 години лишаване от свобода с възможност за удължаване на срока, докато той все още се счита за опасен.

В затвора той разполага с три самостоятелни стаи - жилищна килия, учебна килия и килия за фитнес - на горния етаж, а на долния етаж, който споделя последователно с друг затворник, има кухня, телевизионна зала, трапезария и стая за свиждания.

Той има достъп до телевизор с плосък екран, игрова конзола Xbox и три папагала, в съответствие с молбата му да има домашен любимец.

"С Брейвик се отнасят особено добре", заяви началникът на затвора Ейрик Бергстедт.

Адвокатът му обаче твърди, че властите не са предприели достатъчно мерки, за да компенсират изолацията му, тъй като човешките му контакти са ограничени основно до контакти със специалисти (надзиратели, адвокати, пастори).

"Той никога няма да излезе навън, той знае това", каза Ойстейн Сторрвик по време на делото.

"Може ли да издадеш (де факто) доживотна присъда и да предотвратиш всякакъв контакт с хора по време на изпълнението на тази присъда?“, добави той.

Според него отношението към клиента му е в нарушение на член 3 от Европейската конвенция за правата на човека, който забранява "нечовешкото или унизително отношение или наказание".

Позовавайки се и на член 8 от Конвенцията, който гарантира правото на кореспонденция, Брейвик също така призова за облекчаване на филтрирането на пощата му.

"Брейвик представлява същата опасност днес, както и на 21 юли 2011 г.", контрира Андреас Хетланд, подчертавайки, че той все още може да извърши акт на насилие или да вдъхнови други да го направят.

По време на производството стана ясно, че Брейвик е извършил три опита за самоубийство, както и кампания на неподчинение през 2018 г.: той е рисувал надписи, включително свастика, с екскрементите си, крещял е "Sieg Heil" и е спазвал гладна стачка.

Въпреки това двама експерти, призовани за изслушване, отсъждат, че затворникът не е бил нито в сериозна депресия, нито е имал склонност към самоубийство.

"Това не създава впечатлението, че той е имал истинско желание да умре", заяви психологът, отговарящ за оценката на опасността му, Ини Рейн, позовавайки се на доклади, в които той е признал, че опитите му за самоубийство са имали за цел да бъдат изпълнени исканията му.

През 2016 г. Брейвик вече е сезирал съда на същите основания и е постигнал частичен успех на първа инстанция, преди да бъде напълно отхвърлен при обжалването.

Впоследствие Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) обяви жалбата му за "недопустима". /БГНЕС