Мастните киселини в ядките и лененото семе намаляват риска от смърт

Учени от Иран и Канада установиха, че редовната консумация на мастни киселини, които се съдържат в ядките, семената и растителните масла, намалява риска от смърт по всякакви причини и увеличава продължителността на живота. Резултатите от изследванията са публикувани в списание BMJ.

Авторите проведоха мета-анализ с повече от 40 научни изследвания, публикувани през периода 1991-2021 година, в които се проучва влиянието на алфа линоленовата киселина (ALA) върху здравословното състояние. Алфа-линоленовата киселина е полиненаситена мастна киселина от групата на така наречените есенциални мастни киселини, която принадлежи към класа на омега-3-ненаситените мастни киселини. Тя се съдържа в растителни продукти като соя, ядки, масло от рапица и ленено семе.

Общо в тези проучвания са участвали около 120 000 души на възраст от 18 до 98 години, върху които са водени наблюдения между 2 и 32 години. Резултатите отчитат и допълнителни фактори като възраст, тегло, тютюнопушене, употреба на алкохол и физическа активност.

В крайна сметка учените установили, че консумацията на ALA е свързана с намаляването на риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания и исхемична болест на сърцето.

В същото време по-големият прием на ALA е свързан с малко по-висок риск от смърт от рак - 63 допълнителни смъртни случая от рак на 120 000 души.

По отношение на дозировките, учените твърдят, че увеличаването на приема на ALA с един грам на ден, еквивалент на една супена лъжица масло от рапица или 0,5 унция орехово масло е свързано с 5-процентно намаляване на риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания.

Според тях, трябва да се изучи по-задълбочено връзката между ALA и по-широкия спектър на причините за смърт, което би дало по-пълна оценка на въздействието на тази мастна киселина върху човешкото здраве. Въпреки благотворното въздействие на омега-3 мастните киселини, учените призовават хората да бъдат предпазливи към препоръките за увеличаване на приема им поради определен риск от развитие на рак. Необходими са допълнителни изследвания, за да се оцени колко висок е този риск, отбелязват авторите. /БГНЕС