Мелони: Добрите отношения с Китай са възможни без "Един пояс, един път“

Министър-председателят на Италия Джорджа Мелони заяви в неделя, че страната може да се радва на добри отношения с Китай дори без да е част от спорната инициатива на Пекин "Един пояс, един път“.

Мелони направи най-силните си досега изказвания по отношение на „Един пояс“ в интервю за италианския ежедневник „Месаджеро“ на фона на спекулациите, че Италия скоро може да отпадне от глобалния инфраструктурен проект на Пекин, към който Рим се присъедини през 2019 г., предизвиквайки критики от страна на САЩ.

"Италия е единственият член на Г-7, който подписа меморандума за присъединяване към Пътя на коприната, но не е европейската или западната страна с най-силни икономически отношения и търговски потоци с Китай", отбеляза италианският лидер в интервюто.

"Това означава, че е възможно да се поддържат добри отношения с Пекин, включително във важни области, без те непременно да са част от общ стратегически план", добави тя.

Коментарите ѝ идват седмица след срещата на лидерите на Г-7 в Хирошима, Япония, на която те подчертаха необходимостта от "премахване на риска" от Китай.

Мелони заяви, че нейното правителство все още обмисля решението си относно BRI. Участието на Италия в китайската програма трябва да бъде автоматично подновено за още пет години през март 2024 г., ако никоя от страните не се оттегли с тримесечно предизвестие.

По данни на Европейската комисия от 2022 г. износът на Италия за Китай изостава от този на други държави от ЕС, които не са част от „Един пояс, един път“ като Германия, Франция и Нидерландия.

Критиците отбелязват, че решението на Рим да влезе в групата, ръководена от Китай, не е подобрило търговския му дефицит с Пекин. Износът на Китай за Италия е нараснал с 51% от 2019 г. до 2022 г., докато вносът му от страната от ЕС е нараснал само наполовина (26%) през същите години, според Италианската агенция по търговия. /БГНЕС