Меркел с ултиматум към Зеленски, договорен с Байдън и Путин

Канцлерът на Германия Ангела Меркел по време на срещата си с украинския президент Владимир Зеленски е поставила ултиматум за Донбас, който преди това е "договорила" с Владимир Путин и Джо Байдън, твърди украинският депутат Евгений Мураев в интервю пред телевизия „Наш“ .

Според политика посещението на Зеленски във Вашингтон ще зависи от това дали той ще приеме исканията на водещи световни лидери.

"Мисля, че срещата ще се проведе само в един случай: ако Зеленски приеме ултиматума, който му е поставила Меркел след срещите с Байдън и с Путин", каза Мураев.

Бившият депутат обяви съществуването на "консолидирано решение за Украйна", което се дължи на неизпълнението от Киев от задълженията си за разрешаване на конфликта в източната част на страната. Мураев подчерта, че Украйна например не е изпълнила споразуменията, приети по време на срещата на върха на лидерите на страните от Нормандската четворка в Париж през 2019 г.

"Ако Зеленски приеме това, което светът се е договорил в Украйна, това ще бъде приложено по време на срещата (на президентите на Украйна и САЩ. - лед.). Ако той има някакви алтернативни възможности, срещата няма да се проведе “, добави политикът.

По последни данни на ООН, жертви на конфликта в Донбас са около 13 000. /БГНЕС

Киев / Украйна