Министър на Канада в Китай за разговори - първи от 2019 г. насам

Канадският министър на околната среда пътува до Пекин за разговори относно изменението на климата и биоразнообразието - първото посещение на канадски министър там от четири години, предаде АФП.

Стив Гилбо ще участва в тридневни разговори, които започват в понеделник на годишната асамблея на Китайския съвет за международно сътрудничество в областта на околната среда и развитието (CCICED).

"Изменението на климата и проблемите на околната среда не познават граници", каза той в изявление. "Не можем да се справим с тези екзистенциални заплахи, без да се ангажираме с широк кръг от заинтересовани страни и партньори."

След години на обтегнати двустранни връзки - влошени от ареста на китайски ръководител на телекомуникационна компания от Канада през 2018 г. по искане на САЩ - посещението на Гилбо беше окачествено като "предателство" от някои представители на консервативната опозиция.

В коментар за Радио Канада Гилбо защити пътуването си, като заяви, че е от решаващо значение страната му да разшири сътрудничеството в областта на климата и биоразнообразието, като същевременно се опита да възстанови дипломатическите връзки с Китай, основен търговски партньор.

Той заяви, че е развил отношения с китайския си колега Хуанг Рунцю, които позволяват на двамата "да седнат на една маса въпреки различията ни и да говорят по трудни теми".

Двете страни загърбиха напрежението през декември миналата година, докато бяха съорганизатори на конференцията за биоразнообразието COP15 в Монреал, на която беше постигнато историческо споразумение.

Но напрежението се задържа след ареста през 2018 г. по искане на САЩ на Мън Ванчжоу, главен финансов директор на китайския телекомуникационен гигант Huawei. /БГНЕС