Мишел: ЕС ще започне преговори за членство на Украйна и Молдова

Европейският Съвет обяви начало на преговорите за влизане на Украйна и Молдова в ЕС.


Същевременно, Грузия получи статут на кандидат-член, а Босна и Херцеговина ще могат да започнат преговори при изпълнение на всички препоръки зададени от съюза.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, домакин на срещата на върха на ЕС, обяви споразумението в публикация в социалните мрежи, като го нарече: "Ясен сигнал за надежда за техните народи и за нашия континент".

„ЕС ще започне преговори с Босна и Херцеговина, след като бъде постигната необходимата степен на съответствие с критериите за членство“, допълни той.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски поздрави президентът на Молдова и всички Украинци след историческото решение

„Благодаря на всички, които работиха, за да се случи това, и на всички, които помогнаха. Поздравявам всеки украинец с този ден. Поздравявам и Молдова и лично Мая Санду.“

„Историята се създава от тези, които не се уморяват да се борят за свобода“, допълни той.

Санду заяви, че това е победа за всички нас, нова страница в нашата история.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също поздрави решението.

„Стратегическо решение и ден, който ще остане записан в историята на нашия Съюз. Гордеем се, че изпълнихме обещанията си, и се радваме за нашите партньори“, заяви тя.

Европейски дипломатически източник заяви пред АФП, че унгарският министър-председател Виктор Орбан се е съгласил да не присъства в залата, когато останалите 26 лидери подкрепят консенсусно решение. /БГНЕС