Мицотакис: Гърция е във война с пожарите

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис говори подробно за горските пожари в Гърция, като каза, че правителството е във война с тях, преди парламентарния дебат за премахване на пречките за гърците да гласуват извън Гърция, съобщи "Прото тема".

Мицотакис подчерта, че работата на пожарникарите се признава от всички, включително от международната общност след спасяването на туристи на остров Родос.

"Въпреки напредването на пожара няма загинали, това доказва, че срещу яростта на природата никоя мярка никога няма да бъде достатъчна. Това лято ни завари с неумолими жеги, силни ветрове", каза премиерът.

Той обясни, че пожарът на остров Родос е възобновен в различни райони, след като е утихнал.

"Благодарни сме на пожарната, гражданската защита, въоръжените сили, полицията, доброволците за тяхната саможертва. През следващите няколко седмици трябва да сме в постоянна готовност. Ние сме във война с огъня", каза Мицотакис.

Премиерът подчерта, че номерът за спешен сигнал 112 е ценен.

"Това спаси живота на хиляди хора, човешкият живот винаги ще бъде наш приоритет, особено пет години след трагедията в Мати. Научихме се да организираме евакуации", каза той.

Мицотакис също обеща компенсации за загубените имоти, след като излезе докладът за щетите.

„Климатичната криза вече е тук и ще се проявява все повече и повече с по-големи бедствия, така че правителството не трябва да се задоволява с никакъв напредък, а бързо да адаптира нашите планове към новите условия“, каза гръцкият лидер.

Той също така добави, че е необходима промяна на културата и отбеляза, че е несправедливо да се каже, че правителството е отсъствало по време на пожарите. /БГНЕС