Моди с бизнес предложения към технологичните компании в САЩ

Индийският министър-председател Нарендра Моди се срещна с ръководители на американски и индийски технологични компании във Вашингтон - в последния ден от държавното си посещение, по време на което договори ново сътрудничество в областта на отбраната и технологиите и обсъди предизвикателствата, свързани с Китай.


Байдън и Моди се срещнаха с изпълнителни директори на технологични компании, сред които Тим Кук от Apple, Сундар Пичай от Google и Сатя Надела от Microsoft.

Присъстваха също Сам Алтман от OpenAI, астронавтката на НАСА Сунита Уилямс и индийски технологични лидери, сред които Ананд Махиндра, председател на Mahindra Group, и Мукеш Амбани, председател на Reliance Industries, съобщиха от Белия Дом.

"Партньорството ни между Индия и Съединените щати според мен ще допринесе много за определянето на това как изглежда 21-ви век", заяви Байдън пред групата, като добави, че технологичното сътрудничество ще бъде важна част от това партньорство.

Като отбеляза, че на срещата са представени различни технологични компании - от стартиращи до утвърдени фирми, Моди каза: "Двете страни работят заедно, за да създадат един нов свят".

Моди, който отправи призив към световните компании да " Произвеждат в Индия" в края на посещението си в САЩ ще направи обръщение към бизнес лидерите и в Центъра за сценични изкуства "Кенеди".


Очаква се сред 1200-те участници да бъдат и изпълнителните директори на водещи американски компании, сред които FedEx, MasterCard и Adobe.

На фона на посещението на Моди администрацията на Байдън се опитва да сближи Индия, най-многолюдната страна в света с 1,4 милиарда жители и петата по големина икономика, на фона на нарастващото геополитическо съперничество с Пекин.

Наред със споразуменията за продажба на оръжия на Индия и за споделяне на чувствителни военни технологии, съобщенията от тази седмица включваха няколко инвестиции от американски фирми, насочени към стимулиране на производството на полупроводници в Индия и намаляване на зависимостта ѝ от Китай в областта на електрониката.

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби заяви, че предизвикателствата, които Китай поставя както пред Вашингтон, така и пред Ню Делхи, са били включени в дневния ред, но настоя, че посещението "не е свързано с Китай"./БГНЕС