Молдовският парламент подкрепи кандидатурата за присъединяване на страната към ЕС

Парламентът на Молдова одобри призива за продължаване на усилията за присъединяване към Европейския съюз, но опозицията се отказа от гласуването, а сепаратистите в Приднестровието призоваха властите да се откажат от претенциите си към анклава.

Президентът Мая Санду, която твърди, че Русия е най-голямата заплаха за сигурността на Молдова, превърна членството в ЕС в крайъгълен камък на управлението си в бившата съветска държава, която се намира между Украйна и Румъния.

Като отявлен противник на войната на Русия в Украйна, тя призова за провеждане на референдум за членството в ЕС през тази година.

След дебат, съвпаднал със срещата на върха на ЕС в Брюксел, Парламентът прие с 54 гласа "за" и 0 гласа "против" декларация, в която се казва: "Само присъединяването към Европа може да гарантира бъдещето на страната като суверенна, неутрална и пълноправна демократична държава".

Тя определя интеграцията в ЕС като "най-приоритетния национален проект на Молдова". Молдова е една от най-бедните страни в Европа.

Опозиционният Блок на комунистите и социалистите, който симпатизира на Москва, напусна парламентарната зала.

В Приднестровието, парче земя, откъснало се от Молдова при разпадането на Съветския съюз, самопровъзгласилият се президент Вадим Красноселски призова молдовските власти да признаят териториалната му независимост и да се откажат от всички претенции към нея.

"Няма друг изход", заяви той по телевизията на анклава. "Не може повече да се говори за автономия. Трябва да си тръгнете от тези територии".

Според него регионът му "не е сепаратистки", а "нормален съсед", който се стреми към мир и стабилност.

Приднестровието, което е силно зависимо от финансовата подкрепа на Русия, няма международно признание, дори от Москва.

В продължение на 30 години той остава на източната граница на Молдова без особени сътресения, но напрежението нарасна, след като през януари молдовските власти наложиха мита върху всички стоки, влизащи и излизащи от региона.

Миналия месец избрани служители призоваха Москва за дипломатически мерки за защита на региона.

На срещата на върха на ЕС миналата година беше дадена зелена светлина за преговори за членство както с Украйна, така и с Молдова, но не беше оповестена дата за началото на разговорите, а на срещата на 21 март в Брюксел нямаше изявление по въпроса.

Молдова е въвлечена в ескалиращ спор с Русия, като в центъра на вниманието са войната в Украйна и Приднестровието.

През изминалата седмица властите два пъти извикаха руския посланик заради решението на Москва да открие шест избирателни секции в анклава за президентските избори в Русия, а на руски дипломат беше наредено да напусне страната.

Молдова е изправена пред спорове с втори регион в южната част на страната - Гагаузия, чийто лидер се срещна с руския президент Владимир Путин този месец и е свързан с избягал проруски бизнесмен, осъден задочно на 15 години за масова измама./БГНЕС