Националният природонаучен музей на 130 години

Националният природонаучен музей в София отбеляза 130-годишнина от създаването си с тържествено събрание в зала „Марин Дринов“ в Българската академия на науките. По време на събитието директорът на музея проф. Николай Спасов припомни богатата история на културното средище и подчерта, че това е най-богатият природонаучен музей на Балканския полуостров, който притежава около милион и половина екземпляра животни, растения и минерали, предаде репортер на БГНЕС.

В деня на своя юбилей проф. Спасов каза, че мечтае да бъде построен пети етаж, защото сегашното пространство е твърде недостатъчно, за да събере труда и откритията на науката.

„Надявам се една мечта да се реализира през идните години, а именно да изградим 5-ти етаж, защото музеят се пръска по шевовете. Като чели вече има такава възможност. На този етаж ще направим нова експозиция за еволюцията и нови зали, в които може да сложим нашите научни колекции“, каза за агенцията директорът.

На бъдещия етаж ще бъдат разкрити и помещения за лаборатория, конферентна зала, нови депа и рекреационна зала-ресторант. А зала „Еволюцията“ ще представя древния живот и неговата еволюция по нашите земи, на Балканите и в Европа – от българските динозаври, през гигантите на палеогена, хипарионовата фауна, първите предчовеци, ледниковата епоха до днешната природа и обедняването й от човешката дейност.

Според проф. Николай Спасов обаче най-големият и важен фактор за развитието на музея през годините са хората, отдали живота си на науката.

„Съставът на нашия музей е прекрасен, което си е постижение. Това са едни хора отдадени на работата си и, които са тук не заради парите, а защото искат да се занимават с това и да разкриват тайните на природата“, подчерта той.

Запитан кои са най-големите им успехи през годините, директорът посочи, че те са в много области.

„Нашите научни постижения в областта на зоологията, палеонтологията са нещо, с което може да се похвалим. Нашата колекция в музея наброява около 1.5 млн. единици от около 70 000 вида растения, животни, фосили и минерали от цял свят. Гордеем се с нашите научни достижения, с нашите колекции и хората, които са посветили живота си на науката през всички тези години“, заяви професорът.

Той каза още, че в последните години музеят се е отворил и към малките си посетители, на които предоставя възможност за весели игри и интересни уроци, чрез които се докосват до науката и им показват защо е важно да обичат и пазят природата.

Заради своята важна роля в науката и образованието, директорът на музея получи поздравителни адреси от президента Румен Радев, БАН и др. /БГНЕС