Над един век медицинско образование в България

Медицински университет – София награждава лекари по случай Празника на научноизследователската и преподавателска дейност, който се провежда в навечерието на Световния ден на здравето, предаде репортер на БГНЕС.

„Изключително щастлив съм, че ще отлича колегите, допринесли за развитието на българската медицина“, заяви ректорът на МУ-София Лъчезар Трайков.

Той отбеляза, че тази година се навършват 105 години от създаването на Медицински факултет. "Медицинско образование в България има над един век", подчерта ректорът.

"Този факт ни задължава да продължим на бъдем на нужната висота, да спазваме с чест и достойнство традициите, да поддържаме ентусиазма и откривателския дух", каза Трайков и допълни, че МУ-София е сред водещите университети в България по брой научни публикации. Ректорът подчерта, че през 2022 г. МУ-София заслужи най-висока оценка в Рейтинговата система на висшите училища в България в четири основни направления.

"Важно е да поддържаме високо ниво на преподавателска и изследователска дейност", каза още Трайков и посочи, че МУ-София, наред със Софийския университет "Св. Климент Охридски", получи най-добро финансирани по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Ректорът обясни, че основни цели на МУ-София са насърчаване на иновациите и креативността, преодоляване на конвенционалното мислене.

Той се обърна към своите колеги с думите: "Нека професионилизмът, всеотдайността и човеколюбието ни ръководят в нашата професия. От сърце ви желая здраве, лично щастие, вдъхновение, удовлетворение и признание за постигнатото."

Проф. д-р Иван Литвиненко, дм, беше удостоен с почетен знак "AESCULAPUS" за принос в развитието на българската медицина през изминалата 2022 г.

Пред БГНЕС проф. Литвиненко заяви: "Не съм свикнал много, много да получавам награди. Никога не съм работил за награда. Аз работя, за да бъде полезен, първо, на своите пациенти, второ, на своите колеги, трето, на студентите. И ако трябва да съм откровен, до момента съм се гордял най-много с награда, получена именно от студентите като преподавател."

Той сподели, че е бил малко изненадан. "Оказа се, че са ми отредили най-голямата награда, което безспорно за мен е голяма чест, която носи и голяма отговорност", подчерта проф. Литвиненко и добави, че човек трябва са поддържа реномето, защото това е водещ университет и всички отличени трябва да са на нивото му.

Награден знак "PANACEA" за постижения в преподавателската, научна и експертна дейност през 2022 г. получиха доц. д-р А. Гатева, дмн, проф. д-р Б. Йорданов, дм, проф. К. Йончева, дфн, проф. М. Александрова, дм., и проф. д-р Румяна Марковска-Давидкова, дм.

Проф. Марковска-Давидкова работи в Катедрата по медицинска микробиология. "Обадиха ми се преди няколко дни, че съм номинирана и наградена с награда "PANACEA", която е експлозивно за научна дейност и заслуги за едногодишен период", каза пред БГНЕС тя.

С почетен знак "SIGNUM LAUDIS" на лента за особени заслуги за функционирането и развитието на МУ-София в годините на своята професионална реализация бяха отличени проф. д-р Г. Ончев, дм, доц. д-р В. Свещаров, дм, проф. И. Димитров, дх, проф. К. Маркова, дм, проф. П. Георгиева, дм, и проф. д-р Димитър Масларов, дмн.

"Всеки ден, когато човек пие вода, се сеща за извора, от който тази вода извира – това е Медицинският университет – София, така че за мен е чест и привилегия, че ще получа наградата днес", каза пред БГНЕС проф. Масларов и пожела на младите си колеги да работят с дерзание и с вяра и това ще бъде оценено както от пациентите, така и от останалите лекари. /БГНЕС