НАТО подгрява Черно море

Съгласно конвенцията от Монтрьо от 1936 г., която регламентира преминаването на кораби през турските проливи Босфора и Дарданелите, военните кораби на чужди държави могат да се намират в Черно море не повече от 21 дена. НАТО, засилвайки военното си присъствие в Черно море, засега се съобразява с тези срокове, но дрънкането на оръжие предизвиква напрежение. И вече се чуват мнения за перспективата за преразглеждане на конвенцията Монтрьо.

Постепенното засилване на присъствието на НАТО в Черно море предизвика протести на правителствата в региона. От Крим призоваха за съкращаване на сроковете за престоя на кораби на нечерноморски държави в Черно море. Председателят на комисията на парламента на Крим по международните въпроси Юрий Гемпел изрази необходимостта от преразглеждане на конвенцията от Монтрьо за черноморските проливи, която регламентира условията за преминаване на корабите през проливите и техния престой в Черно море. Русия също заяви, че опасенията на Гемпел са оправдани. Във време, когато Русия не може да се примири с опитите за обкръжаването ѝ откъм нейния преден двор и укрепва своя Черноморски флот, Турция укрепи присъствието си в региона, създавайки военно-морска база в Сюрмен (град в провинция Трабзон). Тези дни голямо количество кораби на НАТО преминаха през проливите за участие в ученията „Морски щит – 2019“ (Sea Shield — 2019), след което от Крим постъпи предложение за преразглеждане на конвенцията от Монтрьо в полза на черноморските страни. „Подобно поведение на САЩ в Черно море е очевидно дрънкане на оръжие предизвиква напрежение“,отбеляза председателят на комисията по международните отношения на Държавния съвет на Република Крим Юрий Гемпел. Депутатът обърна внимание на необходимостта от преразглеждане на конвенцията от Монтрьо за проливите, която регламентира преминаването на кораби в Черно море: “Ако така продължава и по-нататък, трябва да се постави въпросът за преразглеждане на конвенцията от Монтрьо с цел съкращаване сроковете за престой на военните кораби на НАТО в Черно море“, отбеляза Гемпел. „Не е допустимо чуждестранни военни групировки да създават огнище на напрежение в Черноморския регион“. Гемпел подчерта, че всички влизания на чуждестранни военни кораби в Черно море трябва да се съгласуват с държавите от черноморския регион и да не действат в разрез с политиката на добросъседство.

Заместник-председателят по отбраната на Държавната дума на Русия Юрий Швиткин, коментирайки предложението за преразглеждане на конвенцията от Монтрьо, отбеляза, че споделя опасенията на Гимпел: “Опасенията на нашия колега са разбираеми и оправдани. Аз също съм обезпокоен от присъствието в Черно море на кораби, които имат агресивен характер. Това във всеки един момент може да премине в провокативни действия – нарушаване на държавните граници на нашата страна. “Но вероятността от промяна на конвенцията от Монтрьо не е много голяма“, отбеляза Швиткин, „доколкото сред страните-участнички в тази конвенция влизат множество членки на НАТО, които нямат интерес от съкращаване сроковете на престой на кораби в Черно море.“ Военноморските маневри „Морски щит-2019“ в Черно море са безпрецедентни по своя формат. Според новия разширен формат в ученията участват 24 страни с голямо количество военни и кораби. През тази година на 25 март в Грузия лично генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг наблюдава ученията. Според експерти „Морски щит“ са политически маневри, свързани с президентските избори, които се проведоха на 31 март в Украйна. /БГНЕС ----------- Коментар на в.“Айдънлък“.