Нови фрески са открити из пепелта на Помпей

Пищна картина на митологична сцена е сред няколкото новооткрити фрески, разкрити от археолозите, които разкопават древния римски град Помпей, предаде АФП.

Фреските са открити по време на реставрационни работи около имението на дома на Леда, което все още е изумително цветно около 2000 години след като градът е унищожен от изригването на Везувий.

Най-впечатляващата от тях изобразява сцена от гръцкия мит за Фрикс и неговата сестра близначка Хеле, които бягат от мащехата си Ино на вълшебния овен със златното руно.

Фрикс седи на овена, докато сестра му се вижда да пада във водата - "двама бежанци в морето от древна Гърция", отбеляза Габриел Зухтригел, директор на археологическия парк в Помпей.

Фреската е нарисувана така, сякаш е картина в рамка, окачена на жълта стена. Новооткрити са и други, изобразяващи натюрморти, както и няколко портрета на жени.

Разкопките в Дома на Леда, които започват през XVIII в. и са подновени през 2018 г., имат за цел да възстановят пълния план на обекта.

Стенописите се почистват, за да се отстрани вулканичната пепел, покрила Помпей при изригването на Везувий през 79 г. от н.е., и след това ще бъдат реставрирани.

Много от сградите на Помпей - и дори някои от телата на приблизително 3000 жертви - са били отлично запазени след изригването.

Помпей е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО и е вторият най-посещаван туристически обект в Италия след Колизеума в Рим. /БГНЕС