ОАЕ и Китай искат среща на Съвета за сигурност на ООН заради джамията Ал Акса

Обединените арабски емирства и Китай призоваха за заседание на Съвета за сигурност на ООН, след като крайнодесният израелски министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир влезе в двора на джамията Ал-Акса в окупирания Източен Йерусалим, въпреки предупрежденията за безредици.

Итамар Бен-Гивр, министър на националната сигурност

Очаква се Съветът да се събере в четвъртък, съобщиха дипломати.

Действията на Бен-Гвир предизвикаха остро осъждане в целия свят, като САЩ - най-близкият съюзник на Израел, изразиха дълбока загриженост от последните събития.

''Дълбоко сме обезпокоени от всякакви едностранни действия, които могат да изострят напрежението, именно защото искаме да видим обратното'', заяви говорителят на Държавния департамент Нед Прайс

''Съединените щати твърдо застават зад запазването на историческото статукво по отношение на светите места в Йерусалим''.

Той добави, че всякакви едностранни действия, които подкопават това статукво, са "неприемливи".

За мюсюлманите Ал-Акса е третото най-свято място в света. От своя страна евреите наричат района Храмовия хълм, като твърдят, че в древността там са се намирали два еврейски храма.

Израел окупира Източен Йерусалим, където се намира Ал-Акса, по време на арабско-израелската война през 1967 г. През 1980 г. той анексира целия град, което никога не е било признато от международната общност./БГНЕС, Анадолска агенция

Анкара / Турция