Олимпийският огън тръгва от Олимпия на 16 април и минава през 400 града

Организаторите на Летните олимпийски игри в Париж обявиха маршрута на предаване на олимпийския огън, надявайки се да предизвикат положителни заглавия след трудна седмица, в която полицията нахлу в офисите им по подозрение в конфликт на интереси.

От Мон Сен Мишел през Френските Кариби до Версайския дворец, щафетата ще бъде сбъдната мечта за всеки един министър на туризма на Франция, независимо че някои от местните власти отказаха да приветстват огъня поради големи разходи.

Огънът ще бъде запален по традиция в Олимпия в Гърция, след това ще бъде закаран с лодка до южното френско пристанище на Марсилия на 8 май и ще мине през 400 града, сред които Тулон, Тулуза и Монпелие, преди да акостира в столицата Париж на 26 юли за откриващата церемония.

Организаторите, които са готови за протести от страна на активисти, имаха проблеми тази седмица, след като полицията нахлу в офисите на Организационния комитет, познат като Кохо, и в офисите на Солидео – звеното, което отговаря за изграждането на олимпийските сгради и зали. Последва още едно претърсване в сряда, този път в Кенео – консултантска фирма, базирана в Париж, специализирана в спорт, и в дома на изпълнителния директор на Париж 2024 Етиен Тобо. Акциите са част от разследванията на Офиса на Френския национален финансов прокурор (ПНФ) относно договорите, свързани с домакинството на Олимпиадата. /БГНЕС