ООН: Разширяването на израелските селища в Палестина е военно престъпление

„Разширяването на израелските селища в окупираните палестински територии представлява военно престъпление и рискува да унищожи всякаква практическа възможност за създаване на жизнеспособна палестинска държава“.


Това заяви ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк, предаде АФП.

Тюрк каза, че създаването и продължаването на разширяването на селищата е равносилно на прехвърляне от страна на Израел на собственото му цивилно население в окупираните територии, което "представлява военно престъпление" съгласно международното право.

"Насилието от страна на заселниците и нарушенията, свързани със заселването, достигнаха нови шокиращи нива и рискуват да елиминират всякаква практическа възможност за създаване на жизнеспособна палестинска държава", заяви той.

В доклада, основан на собствения мониторинг на ООН, както и на други източници, са документирани 24 300 нови израелски жилища в окупирания Западен бряг за едногодишен период до края на октомври 2023 г., което според доклада е най-високият регистриран брой от началото на мониторинга през 2017 г.

Тя също така заяви, че е налице драматично увеличение на интензивността, тежестта и редовността на насилието както от страна на израелските заселници, така и от страна на държавата срещу палестинците в окупирания Западен бряг, особено след смъртоносните атаки на Хамас срещу Израел на 7 октомври./БГНЕС