OpenAI уволни главния изпълнителен директор Сам Алтман

OpenAI, компанията, която стартира ChatGPT преди година, съобщи, че е уволнила главния изпълнителен директор Сам Алтман, предаде АФП.

38-годишният Алтман се превърна в сензация в света на технологиите с пускането на ChatGPT - чатбот с изкуствен интелект с безпрецедентни възможности, който само за секунди създава съдържание на човешко ниво, например стихове или произведения на изкуството.

Той бързо се превърна в най-новата звезда на Силициевата долина, пътувайки по света, за да се среща с политически лидери и огромна аудитория, запленена от обещанията и заплахите на изкуствения интелект.

Уволнението му напълно изненада технологичния свят, като в социалните мрежи се появиха слухове за причините за внезапното уволнение.

В изявление на борда на OpenAI се казва, че напускането на Алтман "следва процес на обмислен преглед", в резултат на който се стига до заключението, че "той не е бил последователно откровен в комуникацията си с борда, което е възпрепятствало способността му да упражнява своите отговорности".

"Бордът вече няма доверие в способността му да продължи да ръководи OpenAI", се казва в заключението.

В публикация в X Алтман заяви, че "обича времето, прекарано в OpenAI".

"То беше трансформиращо за мен лично и, надявам се, малко за света".

Той заяви, че ще има "повече какво да каже за това какво следва по-късно".

Стартирането на ChatGPT разпали надпревара в областта на изкуствения интелект - обявена за следващата голяма глава в технологиите - с претенденти, сред които технологичните гиганти Amazon, Google, Microsoft и Meta.

Microsoft инвестира милиарди долари в OpenAI и вгради технологията на компанията в своите предложения, включително в търсачката Bing.

Google, изненадана от ситуацията, бързо започна да предлага свои собствени продукти с изкуствен интелект, включително чатбота Bard.

Алтман е свидетелствал пред Конгреса на САЩ за ИИ и е разговарял с държавни глави за технологията, тъй като натискът за регулиране на рисковете, като например потенциалното използване на ИИ за биологични оръжия, дезинформация и други заплахи, се увеличава.

В изявлението се казва, че управителният съвет е "благодарен на Сам за многобройния му принос към основаването и развитието на OpenAI. В същото време вярваме, че е необходимо ново ръководство, за да продължим напред."

Алтман ще бъде заместен временно от Мира Мурати, главен технологичен директор на компанията, се казва в изявлението.

"Имаме дългосрочно партньорство с OpenAI и Microsoft остава ангажирана с Мира и техния екип, докато предоставяме тази следваща ера на изкуствения интелект на нашите клиенти", каза говорител на Microsoft в изявление. /БГНЕС