Овладян е големият пожар край Старосел

Ситуацията с големия пожар в Старосел, община Хисаря е овладяна, обявено е частично бедствено положение, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Държавата трябва да е при хората, независимо къде, независимо дали е по повод на нещо хубаво, или лошо. Това каза премиерът Стефан Янев, който посети засегнатото от пожарите село Старосел. „Това обаче не означава, че бдителността трябва да прекъсне и едва ли не да тръгнем по почивки. Напротив - наблюдението ще продължи”, обясни още Янев.

Днес 24 военнослужещи под ръководството на капитан Петър Петров от зенитно-ракетен дивизион действаха в областта на пожара. Те оказваха съдействие на органите на пожарната и доброволците, за да не позволят възобновяване на огъня.

Още утре в 9 часа премиерът Стефан Янев ще изпрати двама психолози от Военно-медицинска академия в Старосел. Те ще окажат психологическа помощ на хората, гасили пожара в сряда.

Вчера в борбата с огнената стихия в района участваха 18 военнослужещи от бригадата с 4 пожарни автомобила, специално пригодени за действие в труднопроходим терен. От 17.45 часа до 20.25 часа снощи в гасенето на пожара край село Старосел се включи вертолет AS 532 AL Cougar с екипаж от състава на 24-а авиационна база - Крумово. Машината, оборудвана със система за гасене на пожари от въздуха, извърши 35 захода за обливане на терена с тонове вода.

Районна прокуратура-Пловдив пък наблюдава досъдебно производство за това, че на 4 август в с. Старосел, обл. Пловдив, по непредпазливост са запалени чужди имоти – 7 кирпичени постройки, някои от които изоставени, един навес, един покрив на селскостопанска постройка и борова гора.

До момента по делото е извършен оглед на местопроизшествието, разпитват се свидетели и предстои да се назначи пожаро-техническа експертиза за установяване на причините за пожара. Според първоначалните данни, огънят е тръгнал около 12 часа на 4 август 2021 г., на 1 км от с. Старосел, и впоследствие се е разраснал към селото. Към момента няма опасност за населението в с. Старосел. Няма пострадали хора. Провеждат се процесуално-следствени действия по досъдебното производство. /БГНЕС