Палестинци посрещнаха като герой освободен затворник

Арабски израелец, осъден на затвор за убийството на израелски войник, беше освободен след излежаване на 40-годишна присъда. Това съобщиха официални лица, които предупредиха, че Израел няма да толерира празненства, прославящи "терора".

Махер Юнис беше освободен от затвора Беершеба в Южен Израел малко след разсъмване, съобщи клубът на палестинските затворници. Юнис беше осъден през 1983 г. за убийството през 1980 г. на израелския войник Авраам Бромберг близо до Хадера в северната част на Израел на път за вкъщи от окупираните Голански възвишения. Смъртната му присъда беше заменена с 40 години затвор. Стотици се събраха пред семейния дом на Юнис в северното израелско село Арара, докато 62-годишният мъж се прибираше у дома, с просълзена млада жена, която поставяше гирлянд от цветя около врата му.

Тържествата се състояха въпреки предупрежденията на израелския министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир, че полицията ще се намеси, ако има палестински знамена или скандирания в подкрепа на Юнис. „Развяването на терористични знамена и скандирането, че терористът е герой... са незаконни мерки, така че полицията е инструктирана да ги предотврати и незабавно да ги разпръсне, ако се случат“, каза Бен-Гвир по-рано в четвъртък.

Въпреки че не се виждаха палестински знамена, Юнис беше предизвикателен. "Властите се опитват да развалят празника", каза той пред репортери. „Палестинското знаме е в сърцата ни, а родината е в умовете ни.“

Юнис е член на арабското малцинство в Израел, много от които се идентифицират като палестинци. "След 40 години плен здравето му е добро и нервите му са здрави", каза брат му Надер Юнис.

Освобождаването му идва две седмици, след като бе освободен и братовчед му Карим Юнис, излежавал същата присъда за същото престъпление. Когато Карим беше освободен, той каза, че е "горд" от действията си и беше посрещнат от стотици празнуващи поддръжници, развяващи палестински знамена.

Сцените предизвикаха бурна реакция в Израел. На няколко високопоставени палестински служители от партията Фатах на Махмуд Абас бяха отменени разрешителните за влизане в Израел, защото присъстваха на тържествата, което предизвика дипломатическа криза. /БГНЕС

Тел Авив / Израел