Парламентарни избори в Черна гора днес

Днес в Черна гора ще се проведат парламентарни избори с участието на шест коалиции и шест политически партии.

Според избирателните списъци, публикувани от Държавната избирателна комисия, 540 026 граждани на Черна гора имат право на глас и ще избират 81 членове на черногорския парламент.

Изборите ще се проведат в съответствие с препоръките на Националния координационен орган по инфекциозни заболявания, заради коронавирусната епидемия.

Това ще са единадесетите парламентарни избори от въвеждането на многопартийна система и петите по ред след обявяването на независимостта на Черна гора. Едновременно с парламентарните избори ще се проведат местни избори в общините Котор, Будва, Андриевица и Гусине.

Според предварителните проучвания, избирателната активност ще бъде около 70 %, като най-много гласове се очаква да събере управляващата от 30 години Демократична партия на социалистите /ДПС/, водена от президента Мило Джуканович.

Според него, ДПС е основният стълб на проевропейската ориентация на държавата, довела до членство в НАТО, отваряне на всички преговорни глави в процеса на присъдиняване към ЕС, регионалните връзки и интеграцията.

Водещите опозиционни партии са разделени на два лагера.

Коалицията "За бъдещето на Черна гора" включва Демократичния фронт, Социалистическата народна партия, Работническата партия, партиите „Истинска Черна гора” и „Обединена Черна гора” и безпартийни фигури, а водещ кандидат е Здравко Кривокапич, университетски професор.

Във втората коалиция на демократични формации участват Партията на пенсионерите, Новото ляво гражданско движение и Асоциацията за изследвания на изборната политика и политическите теории. Техният предизборен лозунг е "Мирът е нашата нация". Водач на листата е Александър Бечич.

В предизборната надпревара ще участват и политически формации на малцинствата в Черна Гора – босненци, албанци и хървати./БГНЕС, МИА