Пендиков: Ще уча международни отношения и човешки права, за да помагам на българите в РСМ

Чувството е по-спокойно, че мога по-спокойно да отида в Северна Македония, където ми предстоят съдебни процеси и надявам се да свършат някога. Това заяви Християн Пендиков, който официално получи документи за българско гражданство, предаде репортер на БГНЕС.


"Чувствам се по-защитен затова, че знам, че ме защитава България, когато ми предстои да отида в Северна Македония за делата, където реално всеки ден получавам заплахи за живота ми", обясни Пендиков.

Той посочи, че оттук нататък планира да се запише в университет в България, да учи международни отношения и човешки права, да завърши и след това да се върне в РСМ, защото трябва да се бори македонските българи да имат същите права като всички хора, които живеят в РСМ.

"Винаги ще помагам заради това, че ние сме българи от Македония, които трябва да се пазят един друг", каза Пендиков.

На въпроса на БГНЕС липсва ли му Охрид, той отговори: "Да, там съм отраснал. Нормално е да липсва град, където съм отраснал, всички спомени ми са там.

"Т.нар. Френско предложение, или компромисът, според мен е много важен в една част по изпълнение на съвместния протокол, на всички условия, които са записани вътре и които РСМ е приела и подписала като свои ангажименти, и с това, че няма да се състои следващата междуправителствена конференция в ЕС, с европейските институции, докато българите не бъдат упоменати и вписани в основния закон на страната. Без тази междуправителствена конференция, без България да вдигне своето вето, не може да започне същинският процес в преговорите", коментира вицепрезидентът Илияна Йотова, която връчи на Християн Пендиков документи за българско гражданство.

"Лично аз не съм виждала поправка в текста на техния основен закон, в тяхната конституция. В момента върви т.нар. скрининг на ЕК, т.е. това е оценка на тяхното законодателство. По първоначална информация този процес трябва да приключи в средата на есента, но ако дотогава конституцията не е променена, въпреки доклада на ЕК, България не може да даде зелена светлина. Второ, нека да припомня какво пишеше в този протокол, защото това не са само ангажименти от българска страна, това са ангажименти най вече от страна на РСМ. Там беше написано следното, че и двете страни се ангажират да се борят срещу езика на омразата, първо условие, което не се спазва, второ, да има превенция на езика на омразата, което също не се спазва, трето, да се преследват всички онези, които си служат с езика на омразата и които имат действия, насочени срещу различни етнически групи, включително и българите, и това не се спазва. Там, да ви припомня, е записано, че трябва да се отворят архивите на тоталитарната Титова държава, където ние очакваме да видим документи за репресии срещу граждани от РСМ, които са с български произход. Нищо от това не е направено. Съвместната историческа комисия няма с какво общо взето да се похвали, особено през последната една година. Всички тези неща, плюс договорът за добросъседство, са част от споразумението не просто между РСМ и България, а на РСМ с ЕС", допълни Йотова.

Вицепрезидентът каза думи в защита на евродепутата Андрей Ковачев.

„Считам, че това беше поредната брутална и безскрупулна демонстрация. До този момент ние не сме получили задоволителен отговор от страна на северномакедонските власти кое е наложило забраната, какви са тези черни списъци, в които попада български евродепутат. Считам, че този път това е провокация и към България, но и провокация към Европейския съюз, защото евродепутатите са хора, които имат свободен достъп до всички страни, с които работят. А знаете, че в момента на масата на дискусия в ЕП е и новата резолюция за напредъка на РСМ. Аз се запознах първоначалния текст на тази резолюция, много се надявам, след всичко, което се случи, и не само последните събития, свързани с Андрей Ковачев, да влязат и текстове, които остро да осъждат случващото се в нашата югозападна съседка.

Ако те действително държат на позициите, които нееднократно са декларирали към всички нас, да, очаквам такова извинение.

Йотова заяви с категоричност, че България изпълнява изключително стриктно своите ангажименти.

Християн вече е български гражданин, подчерта вицепрезидентът, и добави, че той се ползва с цялата защита на български гражданин и трябва да се чувства сигурен и защитен./БГНЕС