Песков: "Леопард 2" за Украйна ще оставят незаличима следа в руско-германските отношения

Доставките на танкове "Леопард 2" за Украйна ще оставят "незаличима следа" в руско-германските отношения, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Запитан как ще се променят отношенията между Русия и Германия, ако Берлин одобри доставката на танкове "Леопард" за Киев на брифинг в Москва, Песков отговори: "Подобни доставки не вещаят нищо добро за бъдещето на отношенията. Те със сигурност ще оставят незаличима следа върху бъдещето на тези отношения".

Той допълни, че връзките с Германия вече са "в най-ниска точка", а също така няма "диалог по същество" с други страни от ЕС и НАТО.

Берлин е подложен на натиск да достави произведените в Германия танкове "Леопард" на Украйна, но досега се е въздържаше от поемане на какъвто и да е ангажимент. Танковете "Леопард 2" са произведени в Германия, поради което прехвърлянето им на трети страни трябва да бъде одобрено от Берлин.

Запитан дали Москва се присъединява към призива на САЩ към Баку да деблокира пътя за Лачин, Песков заяви, че Русия продължава "щателната работа" с Азербайджан и Армения.

Коментирайки плановете на Естония да въведе "прилежаща зона" на разстояние повече от 40 км от териториалните си води, което може да доведе до затруднения при преминаването на руски кораби във Финския залив, Песков каза "Има международно морско право, трябва да изхождаме от него. Свободата на корабоплаването е гарантирана от този закон."

Песков заяви, че не разполага с информация за предполагаемото предложение на Украйна към Беларус за подписване на "пакт за ненападение" и поради това не може да коментира въпроса./БГНЕС