Пет ключови социални реформи на саудитския престолонаследник

Решението на Саудитска Арабия да разреши продажбата на алкохол на немюсюлмански дипломати, според два източника, е последната от поредица от реформи, насочени към създаване на по-отворен, умерен имидж.


Ето пет други грабващи промени, въведени през последните години при престолонаследника принц Мохамед бин Салман, чиято репутация беше нанесена сериозен удар от убийството през 2018 г. на журналиста дисидент Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул. –

Кината отново отворени

През април 2018 г. "Черната пантера" беше първият филм, показан в Саудитска Арабия от 35 години, когато страната отмени забраната, наложена на кината от нейните духовници през 70-те години на миналия век. Рияд заяви, че планира да отвори над 300 кина до 2030 г. Подобно на телевизионните програми, филмите обаче подлежат на строг подбор и цензура, за да се избегне изобразяването на секс, религия или политика.

Жени на волана

През юни 2018 г. Саудитска Арабия отмени продължилата десетилетия забрана за шофиране на жени - единствената по рода си в света, която остави жените зависими от мъжете по отношение на движението. От 2018 г. хиляди жени са седнали зад волана, като някои от тях стават механици и таксиметрови шофьори. Еуфорията, създадена от този ход, обаче беше помрачена от големи репресии срещу много от жените активистки, които преди това бяха водили кампания за премахване на забраната.

Пътуване без мъжки "пазител"

През 2019 г. на саудитски жени на 21 или повече години беше позволено да кандидатстват за паспорт и да пътуват в чужбина, без първо да получат съгласието на мъжки „настойник“ – съпруг, баща или друг роднина от мъжки пол. Този ход бележи значително разхлабване на противоречивата система за настойничество, при която мъжете упражняват почти пълна власт над жените.

Туристите добре дошли

В опит да намали зависимостта си от приходите от петрол и да диверсифицира икономиката, през септември 2019 г. Саудитска Арабия започна да се отваря за туризма – така наречения „бял петрол“. Дотогава Саудитска Арабия издаваше визи само на мюсюлмански поклонници, емигрантски работници или от 2018 г. на хора, посещаващи спортни и културни събития. Година по-рано принц Мохамед обяви мащабен туристически проект за превръщането на 50 острова и поредица от места на Червено море в луксозни курорти. Туристите, които нарушават правилата на страната за скромно облекло, обаче рискуват тежки глоби.

Смесване на половете

Дълго забранено, през последните години на мъжете и жените беше разрешено да се смесват на обществени места. Жените получиха разрешение да влязат на футболен стадион, за да гледат мач за първи път през 2018 г., а сега също могат да посещават концерти заедно с мъжете. Те също така вече няма нужда да се страхуват от пазителите на обществения морал, за да се къпят заедно на някои плажове, а правилата за носенето на халати от абая са облекчени. Жените, които преди това бяха ограничени до шепа кариери, главно в здравеопазването и образованието, сега също се сблъскват с мъжете на работното място. Милиони жени навлязоха на пазара на труда от 2016 г. насам, като станаха банкерки, продавачки на обувки, собственички на бизнес и гранични служителки, наред с други професии. /БГНЕС, АФП