Почина китаец, изпил 1,5 литра кола за 10 минути

Жител на Китай изпил един и половина литра кола за десет минути и починал на следващия ден, пише британският вестник Daily Mail.

Шест часа, след като изпил безалкохолната напитка, 22- годишният мъж отишъл в болница в Пекин, оплаквайки се от силна болка и подуване на корема. Лекарите установили пневматоза - образуването на въздушни кисти в чревната стена и чернодробна исхемия. Освен това младият мъж имал ускорен пулс и дишане, както и ниско кръвно налягане.

След 12 часа кръвните изследвания показали, че мъжът имал тежко увреждане на черния дроб. По-късно състоянието му се влошило и той починал 18 часа, след като отишъл в клиниката.

Китайските лекари смятат, че пациентът е пил кола твърде бързо и в тялото му се е натрупал твърде много въглероден диоксид. Това провокирало кислороден глад на черния дроб и причинило смъртта. Лекарите добавили, че газовете от червата са изтекли в порталната вена, един от основните кръвоносни съдове в черния дроб.

Биохимикът Нейтън Дейвис от Университетския колеж в Лондон заяви, че вероятността от смърт от газирана напитка е незначителна. Според специалиста, причината за смъртта на младия мъж може да бъде бактериална инфекция, която е провокирала натрупването на газове вътре в тялото. Той уточни, че вредата от пиенето на газирани напитки е незначителна и може да се забележи само в дългосрочен план. Колата може да увреди зъбите и да влоши минерализацията на костите, каза Дейвис. /БГНЕС

Пекин / Китай