Под звуците на гайди и рева на мотори от Морската гара в Бургас потегли „Българовското шествие”

За седма поредна година на 3- ти март в Бургас се състои Българовско шествие. Колона от коли и мотори потеглиха от Морската гара към град Българово, под звуците на гайди и развети трибагреници, предаде кореспондентът на БГНЕС.


С Българското шествие се отбелязва Националният празник на Република България и се почита паметта на всички посечени християни през 1878г. в храм „Свети Атанасий“в гр. Българово.


Храмът в малкото градче е известен като мястото, където е станало „Второто Баташко клане”. Над 400 християни - мъже, жени и деца, са изгубили живота в църквата, за да бранят христовата вяра. Участници в шествието по традиция венци и цветя ще бъдат положени в костницата, която се намира в двора на църквата. Организатори са семейство Карашеви и община Бургас. Кметът на града Димитър Николов даде начало на шествието, което премина по улиците на Бургас и стигна до Българово.


„За седма поредна година се организира Българовското шествие, с което освен, че отбелязваме националния празник, почитаме и паметта на всички посечени християни в гр. Българово . Тук няма човек, който да не носи България в сърцето си! Затова казвам , че Българското шествие е една общност , в която изповядваме любов към българското и родното, заяви за БГНЕС Пламен Карашев, чиято фамилия организира „Българското шествие”. /БГНЕС