Подкрепата на палестинците за Хамас се е увеличила след 7 октомври

Според проучване на общественото мнение, което показва по-високи нива на одобрение в Ивицата Газа, която е силно засегната от израелските атаки, подкрепата за Хамас е нараснала сред палестинците по време на конфликта, съобщи „Гардиън“.

Резултатите от проучването на Палестинския център за политически и социологически изследвания (ПЦПСИ) показват, че мнозинството на Западния бряг и в Ивицата Газа е подкрепило започването на атаките на 7 октомври, но броят на подкрепящите в Ивицата Газа е значително по-малък.

Работата беше извършена съвместно с германската фондация "Конрад Аданауер" - фондация, която се описва като "застъпник за мир, свобода и справедливост на национално и международно равнище чрез политическо образование". ПЦПСИ се финансира от ЕС и Ford Fountation.

Според проучването президентът Махмуд Абас също трябва да подаде оставка, тъй като 60% от анкетираните 1231 пълнолетни граждани са заявили, че Палестинската автономия трябва да бъде разпусната - най-високото ниво, което изследователският център е установявал. Маруан Баргути, друг член на партията "Фатах" на Абас, който е в затвора от 2002 г. насам заради участието си в насилствени въстания, се оказа по-популярен от кандидатите, свързани с "Хамас".

Проучването е проведено по време на прекратяването на огъня, като участниците са интервюирани лично на Западния бряг и в Ивицата Газа.

В доклада се казва: "Подкрепата за Хамас се е увеличила повече от три пъти в Западния бряг в сравнение с преди три месеца. В Газа подкрепата за Хамас се е увеличила, но не значително.

Въпреки нарастването на популярността на Хамас, мнозинството както на Западния бряг, така и в Газа не го подкрепя. Заслужава да се отбележи, че подкрепата за Хамас обикновено се увеличава временно по време на или непосредствено след война и след това се връща на предишното ниво няколко месеца след края на войната"./БГНЕС