Подоляк: Киев очаква "дълга и трудна" контраофанзива

Високопоставеният съветник на президента на Украйна, Михаил Подоляк, заяви, че контраофанзивата на Киев, започнала миналия месец за отвоюване на териториите под руски контрол, вероятно ще се проточи, предаде АФП.


Пет седмици след началото на дългоочакваната операция на Киев голяма част от фронта изглежда неподвижна.

Съветникът на президента Михайло Подоляк призна, че напредъкът е "по-бавен, отколкото ни се иска".

"Несъмнено тази операция ще бъде доста трудна, дълга и ще отнеме доста време", добави той.

Подоляк каза също, че Киев се стреми към съвместен военен патрул на черноморските държави, за да продължи износа на зърно от пристанищата си, след като Русия излезе от знаково споразумение, гарантиращо безопасността на товарните кораби.

Той говори два дни, след като Москва се отказа от споразумението и след като Русия обстрелваше украинската черноморска пристанищна инфраструктура в продължение на две поредни нощи.

"Преговорите продължават на всички нива. Тук трябва да се добави мандат на ООН за създаване на военен патрул, който да включва страни, които имат контакт с региона, например Турция, България или други", каза Подоляк.

Що се отнася до бойното поле, президентският съветник подчерта, че офанзивата на Киев е трудна поради минираната територия, както и поради логистични проблеми, включително при доставките на оръжие.


Той добави, че Киев се нуждае от още 200 танка и десетки изтребители F-16, за да ускори усилията си да изтласка руските сили от укрепените позиции в южната и източната част на страната.

"Разбира се, имаме нужда от допълнителни бронирани машини - на първо място двеста-триста танка", смята Подоляк.

"Нуждаем се от 60 до 80 самолета F-16, за да затворим добре небето, особено в района близо до фронта", подчерта той, като добави, че броят на "настъпателните операции", водени от украинската армия, "прогресивно нараства", и уточни, че не всички бригади, подготвени за контранастъплението, са изпратени на фронта.

Подоляк уточни, че всеки компромис с Русия за прекратяване на войната ще "унищожи" държавността на Киев, тъй като Москва "мрази" Украйна и се стреми да възстанови Съветския съюз.

"За нас компромис не съществува, защото Русия ни мрази, тя е дошла, за да унищожи концепцията за украинската държава", каза Подоляк.

"Компромисът по един или друг начин би довел до бавната загуба на Украйна и нейната държавност" и до "завръщането на Съветския съюз", добави той. /БГНЕС