Поява на ракови заболявания сред хората в близост до голяма военна база в САЩ

Проучванията на раковите заболявания и смъртността, проведени от американска здравна агенция, са установили повишени нива на ракови заболявания сред военния и цивилния персонал, който е живял и работил в Camp Lejeune, голяма американска военна база, казва епидемиолог, запознат с изследването, съобщи "TVP World".

Докладът за резултатите е представен през април, но Агенцията за токсични вещества и регистър на заболяванията (ATSDR) все още не го е публикувала, което разгневи хората, които твърдят, че са се разболели, пиейки замърсена вода в базата на морската пехота близо до Джаксънвил, Северна Каролина, от 1953 до 1987 г.

Според Кенет Кантор, бивш епидемиолог от Националния институт по рака, който е прочел доклада, проучването увеличава известния брой случаи на рак, свързани със замърсената питейна вода в базата. "Констатациите също така предоставят най-силното доказателство до момента, че замърсената вода е причинила рак", смята Кантор.

Правителството на САЩ вече е изправено пред милиарди потенциални обезщетения за работници и жители, които твърдят, че са пострадали от питейна вода, замърсена с гориво, разтворители и други токсини от кладенците на Camp Lejeune. Те са подали повече от 117 000 иска за обезщетение до правителството на САЩ и повече от 1320 граждански дела.

"Подобно проучване - показващо повишена честота на раковите заболявания при наличието на силна контролна група - би могло да насърчи още повече ищци да съдят правителството на САЩ", заяви Джонатан Карди, професор по право в университета "Уейк Форест", който специализира в дела за екологични правонарушения.

"Забавянето на публикуването на доклада прилича на укриване на доказателства", каза Майкъл Партин, който е живял в Camp Lejeune като дете и съди правителството за рядък случай на рак на гърдата при мъжете, който е развил на 39-годишна възраст. "Забавяйки доклада, ATSDR помага на правителството да се защити от отговорността на Camp Lejeune, тъй като тези доклади са от решаващо значение за разбирането на последиците от експозицията ни", добави Партин.

"Предположението, че ATSDR отлага доклада, е погрешно", заяви директорът на ATSDR Аарон Бърнстейн.

Конгресът създава ATSDR, за да оценява здравните рискове на най-токсичните американски депа за отпадъци. Преглед на повече от 400 доклада, публикувани от агенцията през последните 11 годин, установи, че някои от тях са публикувани в рамките на месеци, а за други са били необходими години. Изследванията за проучването на раковите заболявания и смъртността в Camp Lejeune започнаха през 2015 г. /БГНЕС