Политико: Кой може да се изправи срещу Фон дер Лайен за председател на Комисията?

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен все още е категоричен фаворит за втори мандат, но победата не е сигурна.

В Брюксел се играе нова вълнуваща игра (предимно от политици, дипломати и служители, които критикуват шефката на Комисията) за това кой би могъл да получи поста, ако не Фон дер Лайен.

По-долу са посочени кандидатите, които се спрягат или като реални алтернативи, или като начин да се окаже натиск върху фон дер Лайен, за да се постигнат отстъпки от нея.

В този списък не са включени водещите кандидати на политическите партии, които се конкурират с фон дер Лайен. Независимо от т.нар. процес на Spitzenkandidaten (методът за свързване на избора на председател на Комисията с резултата от изборите за Европейски парламент), Европейската народна партия /ЕНП/ едва ли ще се откаже от председателството на Комисията, ако остане най-голямата политическа сила в Брюксел.

Марио Драги

76-годишният Драги ръководеше широка италианска коалиция до разпадането ѝ през 2022 г. и името му често се споменава, когато се освободят международни ръководни постове. Досега бившият италиански министър-председател и президент на Европейската централна банка е свързван най-вече с поста председател на Европейския съвет.

Драги вече се върна в центъра на политиката на ЕС, работейки по официален план на Брюксел за повишаване на конкурентоспособността на блока, който ще представи непосредствено след европейските избори.

Защо не? Италианецът няма ясна политическа принадлежност, а е трудно да се разбере защо ЕНП би предала влиятелния пост на председател на Комисията на човек без ясна политическа лоялност.

Роберта Мецола

ЕНП едва ли ще се откаже от ръководството на Комисията през следващия мандат. Въпреки това, ако Фон дер Лайен не получи необходимата подкрепа, другата водеща кандидатка на ЕНП и настоящ председател на Европейския парламент може да изплува на повърхността. В същото време тя показа лидерство във външната политика и беше първият лидер на ЕС, който посети Киев след руската инвазия през февруари 2022 г. Произхождаща от Малта, Мецола може да се окаже печеливша за Южна Европа при разпределянето на висшите постове. В публикация в Инстаграм от миналата седмица Мецола се прегръща с гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис и полския министър-председател Доналд Туск - намек, че тя има подкрепа.

Защо не? Малта е най-малката държава в ЕС както по площ, така и по население. Освен това Мецола няма достатъчен управленски опит, дори в родната си страна. Консервативното ѝ отношение към абортите беше използвано срещу нея в началото на председателството ѝ на ЕП

Кристин Лагард

Защото тя е французойка. Нежеланието на Макрон да подкрепи Фон дер Лайен за висшия пост поставя очевиден въпрос: След пет години германско управление и още по-дълъг период, в който германци или австрийци заемаха ключови постове, иска ли Макрон французин да ръководи Комисията? Като бивш министър на финансите и настоящ президент на Европейската централна банка Лагард ще отговори на изискванията за опит на висшия ръководен пост, а допълнителното ѝ предимство е, че е жена.

Защо не? Отново защото е французойка. (Също така тя не е много популярна сред собствените си служители.)

Няма индикации, че Лагард би желала да напусне ЕЦБ преди края на осемгодишния си мандат, нито дори че Елисейският дворец сериозно обмисля да предложи името ѝ. Откакто е напуснала МВФ, името на Лагард се появява по време на почти всяко пренареждане на френското правителство като възможен министър.

Клаус Йоханис

Румънският президент е смятан за човек с твърда ръка и е любимец на европейските лидери, особено на консерваторите. И Макрон, и германският канцлер Олаф Шолц го похвалиха за това, че е запазил страната си в прозападния и проевропейския лагер след нахлуването на Русия в Украйна. За разлика от Полша, Румъния също така стриктно спазва правилата на единния пазар на ЕС и не налага едностранно ограничения върху украинското зърно, което затвърждава репутацията на Йоханис като проевропейски отбор.

Мнозина твърдят, че е време източноевропеец да оглави ЕС. Ако това е така, немскоговорящият Йоханис е в добра позиция, тъй като произхожда от същото политическо семейство на ЕНП като Фон дер Лайен. Решението на ЕНП да проведе своя изборен конгрес в Букурещ също свидетелства за неговия авторитет сред консервативните лидери на групата.

Тъй като вторият му мандат приключва през декември, Йоханис си търси висш международен пост. Миналият месец той се съгласи да се кандидатира за следващ ръководител на НАТО, но това ще бъде трудна битка предвид широката подкрепа за нидерландския премиер Марк Рюте.

Защо не? Опитът на Йоханис в последния момент да открадне лидерската роля в НАТО от Рюте подразни някои западноевропейски държави.

Андрей Пленкович

Хърватският министър-председател Андрей Пленкович също е от ЕНП и както и в случая с Йоханис, неговото назначение би отговорило на нарастващите призиви Източна Европа да получи висш пост. Изборът на хърватин за председател на Комисията би бил положителен сигнал и за кандидат-членовете на ЕС (Хърватия е последната държава, която се присъедини към блока). Изненадващото изявление на Пленкович, че ще оглави листата с кандидати за евродепутати на управляващата в Хърватия партия HDZ, накара някои да заподозрат, че той иска да изостави вътрешната политика. Опитът му като министър-председател от 2016 г. насам със сигурност му е осигурил авторитет и възможности за контакти с колегите му от Европа.

Тиери Бретон

Миналата година Бретон заяви пред "Политико", че е бил кандидат по "план Б" за поста европейски комисар през 2019 г. (той получи поста едва след като първият избор - Силви Гулар - беше отстранен по време на изслушванията в Парламента). Бретон категорично намекна, че е отворен отново да стане "План Б", ако кандидатурата на фон дер Лайен не се осъществи. Като бивш френски министър на финансите Бретон има опит на висши ръководни длъжности и въпреки че не е от ЕНП, клони към консервативната партия. Опитът му като бивш главен изпълнителен директор, който върна индустриалната политика в дневния ред на Комисията, му дава авторитет, така че да ръководи ЕК.

Бретон се превърна и в най-известния критик на Фон дер Лайен в брюкселския балон. В скандален туитър след номинирането ѝ за водещ кандидат на ЕНП Бретон отбеляза, че шефката на Комисията не се ползва с единодушна подкрепа в ЕНП за втори мандат. Той също така беше част от групата комисари, които критикуваха избора ѝ на Маркус Пипер за пратеник на Комисията по въпросите на Малките и средни предприятия /МСП/. Смята се, че Макрон е бил "бесен" заради туита относно Фон дер Лайен.

Защо не? Бретон има може би повече врагове, отколкото приятели във висшите кръгове на ЕС, включително в Комисията и сред много държави. Мнозина поставят под въпрос постиженията му. Самоизтъкването подразни колегите му от Комисията - най-вече ръководителя по въпросите конкуренцията Маргрете Вестагер, но също и много от държавните служители, с които той трябваше да работи.

В една злобна (и анонимна!) статия, публикувана във френския вестник Atlantico, Бретон беше описан като "най-лошия френски комисар от 30 години насам", което подсказва, че той има съперници, решени да го подкопаят. Освен това той не е член на ЕНП, а споровете около работата му като ръководител на френската технологична компания Atos се разглеждат като сериозен проблем за евентуалното му утвърждаване от Европейския парламент. /БГНЕС