Пожарникарите от Бургас застанаха пред обектива за атрактивен Коледен календар

12 бургаски пожарникари застават пред обектива за Коледен календар, чрез който искат да отправят послание за популяризиране на професията огнеборец. Календарът е по подобие на този с австралийските пожарникари, познати по цял свят с атрактивните си тела, но с тази разлика, че родните герои не показват мускули. Календарът ще съдържа кадри от истинските им срещи с пламъците, предаде кореспондентът на БГНЕС от морския град.

„В никакъв случай нашият календар и нашите момчета не отстъпват на австралийските пожарникари. Даже тези фотоси ще излязат още по-ефектни, защото показва професията ни, докато при австралийските пожарникари е друг акцентът”, коментира началникът на група „Пожарогасителна и спасителна дейност” на Първа РСПБЗН-Бургас Асен Асенов.

Бургаските пожарникари искат хората да се докоснат хората до тяхната професия.

Пожарникар Валентин Великов се е снимал за календара с три годишната си дъщеричка.

„Тя е адски голям фен на пожарната. Аз съм второ поколение пожарникар. Жена ми пък е фен на фотографията и всички тези неща допринесоха за емоцията по време на снимките. Всички с трепет и вълнение очаквахме фотосесията”, разказа пред БГНЕС пожарникарът.

Неговият колега Иван Кънчев пък си спомни, че по време на снимките на тренировъчна база във Върли бряг е имало много каскади, палили са се огньове, за да се предаде най-точно ежедневието на пожарникарите.

През годините бургаската пожарна прави различни кампании. Преди две години е сниман работен календар с благотворителна цел за децата на загиналите служители, сега залагат на професионална фотосесия.

„Всяка снимка е свързана с конкретно действие на наши колеги при произшествие, дали ще е отваряне на врата, рязане на автомобил, рязане на входна врата, гасене на пожар”, каза главен инспектор Николай Николаев, началникът на Първа РСПБЗН-Бургас.

Фотограф на календара е Видин Стоянов, а той трябва да е готов за Коледа. /БГНЕС