Президентската администрация призова Конгреса да одобри продажбата на F-16 за Турция

Администрацията на Джо Байдън призова Конгреса на САЩ да одобри продажбата на изтребители F-16 и модернизационни комплекти на Турция, съобщи „Сабах“.


Президентската администрация написа писмо до членовете на Конгреса, в което настоява да се одобри продажбата на самолети Lockheed Martin F-16 и модернизационни комплекти на стойност 20 млрд. долара, съобщиха източници, запознати с писмото.

Администрацията подкрепя модернизацията на турския флот от F-16, но признава, че Конгресът трябва да изиграе значителна роля в това отношение, заявиха от Държавният департамент.

На въпрос дали Държавният департамент ще изпрати официалната нотификация за самолетите, след като процесът на Швеция в НАТО бъде напълно формализиран, заместник-говорителят Ведант Пател не се ангажира със срокове.

"Президентът Байдън, министърът Блинкен много ясно изразиха нашата подкрепа за модернизирането на турския флот от F-16, което разглеждаме като ключова инвестиция в оперативната съвместимост на НАТО. Но освен това признаваме, че Конгресът има ключова роля в разглеждането на продажбите на оръжие, но аз просто няма да потвърждавам или да изпреварвам предложените продажби или трансфери в областта на отбраната, докато Конгресът не бъде официално уведомен за тях", каза Пател.

Той заяви, че САЩ също така приветстват ратифицирането на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО от турския парламент, но заяви, че процесът все още не е приключил. Той добави, че Вашингтон очаква да получи ратификационния документ на Турция и Унгария, които също напредват в процеса.

След като Анкара разчисти дълго отлагания път за кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, сега погледът се насочи към продължителното одобрение от страна на САЩ на продажбата на изтребители F-16.

На 23 януари турският парламент ратифицира кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, като по този начин след 20-месечно отлагане премахна най-голямото оставащо препятствие пред разширяването на западния алианс.

Администрацията на Байдън неколкократно подкрепи сделката и обеща да продължи с продажбата на стойност 20 млрд. долара.

Тя никога не е обвързвала официално продажбата на F-16 с ратифицирането шведската кандидатура. Въпреки това някои ключови членове на Конгреса заявиха, че няма да подкрепят продажбата, докато Турция не подпише присъединяването на Швеция към алианса.

Искането на Турция има за цел да замени остаряващия флот от F-16 в инвентара на Командването на военновъздушните сили, който е планирано да бъде изведен от експлоатация от 2030 г.

Анкара се стремеше да закупи по-съвременните изтребители F-35 на Lockheed Martin, но САЩ я отстраниха от многонационалната програма за закупуване и подпомагане на разработването и изграждането на бойния самолет през 2019 г., след Турция се сдоби със системи за противоракетна отбрана С-400 от Русия.

Разочарована от продължителната процедура по искането си за придобиване на F-16, Анкара започна преговори за закупуване на Eurofighter, произвеждан от консорциум, включващ Германия, Испания, Италия и Обединеното кралство./БГНЕС