Проф. Мутафов: Изборите имат стойност на кръвопреливане

В демократичните общества изборите имат стойността на кръвопреливането в медицината, дава се шанс да се изчисти плаката в кръвоносните съдове на обществото, да потече жива кръв и нещо да се промени.
Страхът на статуквото от избори е единствено заради това, че нещо ще се промени, и то няма да има същите глинени крака, които имаше и до момента. Независимо от това, че влязохме в една спирала от нескончаеми избори, демократично настроените и честни хора не трябва да се страхуват от това, че отново ще трябва да изявят волята си пред урните, защото това е единственият механизъм, който е измислен още от древните гърци за подобряване на благосъстоянието на хората и перспективите на една държавна конструкция.
Някои от партиите се страхуват от изборите.

Едната от тях, която управлява повече от 14 години, сега използва като патерица една уж нова партия, за да се пречисти и да излезе с нов имидж, така че тази патерица да стане и по-богата, и по-властолюбива. Затова основните играчи в момента се страхуват от нови избори, въпреки че някои твърдят, че незабавно трябва да отидем.

Очевидно е, че голяма част от тях бяха компрометирани и няма да постигнат този резултат, който постигнаха на предишните избори. Но в крайна сметка пролича борбата за място върху скута на един от лидерите на ДПС. Така новите избори ще структурират тази любов.
Популистко е да се иска от онези, които не успяха да договорят правителство и ни изправят пред нови избори, че ще спестят пари от вот две в едно.
Нужно е време да се открои нов тип лидерство и да се говори за идеология, а не за чиновнически задачи като полушенген и еврозона. Кризата в идеите и морала е чудовищна и там избирателят трябва да види своята самоидентификация. /БГНЕС

-------------

Проф. д.н. Емануел Мутафов, историк на изкуствата.

Тагове: