Проф Трендафилов от РСМ:България е оправдание за абсолютната липса на стратегическа визия в Скопие

Дори и най-оптимистичната част от македонското общество започва да се разочарова от липсата на напредък в посока членство в ЕС. Съюзът е наясно, че реформите, засягащи правата на човека и върховенството на правото, не се осъществяват. Македонската власт представя лъжлива действителност на обществото и липсва ясно изградена национална стратегия. Спорът с България е станал част от реториката на популистите, а в същото време отварянето на конституцията далеч не е единствената пречка пред РСМ. Това заяви в интервю за БГНЕС проф. Георги Трендафилов.

Проф. Георги Трендафилов е известен македонски учен в областта на философията, бил е народен представител и говорител на македонския Министерски съвет.

С него коментираме възможностите РСМ да започне преговори с ЕС до края на годината, както и опасността от политическа турбуленция и чуждо влияние, ако страната се отдалечи от блока.

„Все още вярваме, че до края на ноември ще има възможност РСМ да промени конституцията си и да започне реални преговори с ЕС и ЕК, въпреки че последният доклад на комисията разочарова и най-оптимистичната част от македонското общество. Става дума затова как Брюксел разглежда процеса на реформите в Македония“, заяви проф. Трендафилов.

Македонският учен каза, че гражданите на РСМ не се нуждаят от Брюксел, за да осъзнаят, че реформите не се движат по план. Той спомена докладите от 2015 и 2016 на Прибе, съдържащи 5 базисни реформи, които е належащо да се осъществят и заяви, че единственото изпълнено нещо е формирането на агенцията ОТА.

Професорът твърди, че в продължение на 20 г, без значение коя партия е била на власт в Скопие, за македонската изпълнителна власт е било важно да подържа фалшиво усещане в обществото, че страната се развива добре и има приятели в Брюксел, които са готови на компромиси. В същото време различни дипломатически представителства отправят остри критики към случващото се в РСМ. Подобно остро изказване наскоро беше направено от нидерландския посланик, който повдигна въпроса за начина, по който Скопие изразходва парите на европейските данъкоплатци. Според бившия говорител на македонското правителство това не е първият подобен случай и подобни критики не е имало единствено през 2023 г.

„Разни дипломатически по-директни изказвания, каквито е имало назад в годините, са твърдели, че във фундаменталните реформи в страната, засягащи правата на човека, правосъдието и върховенството на правото, няма никакъв прогрес“, подчерта проф. Трендафилов.

Ако РСМ не осъществи конституционните промени и не включи българите в преамбюла на основния закон, това ще отдалечи страната от ЕС и ще я изложи на риск от сръбските геополитически амбиции, които вече намират проявление из Западните Балкани. Според професора това би предизвикало сериозно притеснение в държава, която има стратегическа визия за бъдещето си, а случаят с РСМ не е такъв. Той цитира българския вицепремиер Мария Габриел, която заяви, че в РСМ никой политик не пречупва реториката си през призмата на национална доктрина. Всеки промотира своите партийни или политически пристрастия при решаването на проблемите в двустранните отношение между София и Скопие. Проф. Трендафилов е категоричен, че представителите на основните институции нямат капацитета да изготвят документ, в който да бъде развита някаква стратегическа визия за бъдещето на страната.

Бившият народен представител коментира и изключително опасната роля, която Сърбия играе в балканската политика: „Бившият ръководител на Сръбската служба за сигурност и информация (БИА) беше в Скопие, заедно с македонския вътрешен министър Оливер Спасовски, който е един от предполагаемите кандидати на предстоящите парламентарни избори. Мисля, че връзката (между политиците в РСМ и Сърбия – бел.ред.) не е толкова идеологическа, колкото финансова, затова за голяма част от политическия елит събитията в Белград представляват някакъв цивилизационен връх, към който ние трябва да се стремим“.

На въпрос дали македонското общество ще се изправи пред предсрочни парламентарни избори и политическа криза, проф. Трендафилов отговори следното:

„Политическата криза е всекидневие. Никой вероятно не може да даде отговор какви биха били политическите ходове на официално Скопие, ако не се отвори конституцията и не започне отваряне на първия клъстър от преговорния процес. Едно е сигурно, без значение коя партия е на власт, тя умее да манипулира обществото чрез пресата, като му представя само протоколната част от процеса. Ние цяла година говорим за някакъв български диктат, а никой не казва, че става въпрос за една многостранна организация (визира ЕС -бел.ред.), в която всички членки единодушно застават зад Френското предложение. България е алиби за абсолютното отсъствие на стратегически възприятия, каквото се забелязва при по-големите политически фактори в Македония“.

Професор Трендафилов посочи, че за македонската власт и опозиция България е потребна като архетип, опитвайки се да представят фалшива действителност, в която единственият проблем пред евроинтеграцията на РСМ са промените в конституцията, което не може да бъде по-далеч от истината. /БГНЕС