Програмата за наблюдение на АНС, огласена от Сноудън, е незаконна

Федерален съд постанови, че програмата за наблюдение на американското разузнаване, изложена от доносчик Едуард Сноудън, е била незаконна. Магистратите обаче се въздържаха да я определят като противоконституционна.

Американски федерален апелативен съд постанови, че противоречивата програма за наблюдение на Агенцията за национална сигурност (АНС), разкрита публично от Едуард Сноудън, е незаконна. Решението обаче не обяви програмата за противоконституционна.

Апелативният съд на САЩ заяви, че програмата, съгласно която АНС е събирала и анализирала обемисти данни, предоставени от телекомуникационни компании, е в нарушение на Закона за наблюдение на външното разузнаване и може да е противоконституционна.

„Преди седем години, когато новината обяви, че съм обвинен като престъпник, защото говоря истината, никога не съм си представял, че ще доживея, когато нашите съдилища ще осъдят дейността на АНС като незаконна и в същото решение признават, че съм ги изобличил“, каза в Туитър Сноудън, който избяга в Русия, след като разкри подробности за програмата. „И все пак този ден настъпи.”

Той все още е обвинен в шпионаж в САЩ.

След като първоначално отрекоха разузнавателната агенция да събира информация за американци, служителите твърдяха, че шпионажът помага на страната да се бори с вътрешния екстремизъм.

Най-популярният цитиран случай е този на четирима жители на Калифорния – Басаали Сайед Моалин, Ахмед Насър Таали Мохамуд, Мохамед Мохамуд и Исаа Дорех - които са осъдени за финансиране на екстремистката група „Ал-Шабаб” в Сомалия.

Програмата за шпионаж на АНС помогна да бъде доказано това твърдение, което съдебно решение няма да бъде засегнато от последното решение

Правозащитни организации като Американския съюз за граждански свободи обаче приветстват решението като "победа за нашите права за поверителност"./БГНЕС