Пропалестински протестиращи саботираха канцлера Шолц

Пропалестински протестиращи подиграваха и прекъснаха германския канцлер Олаф Шолц, докато се опитваше да изнесе реч при откриването на Панаира на книгата в Лайпциг. Няколко силни викове се чуха, когато Шолц започна речта си на втория по големина панаир на книгата в Германия след Франкфурт. Вестник Leipziger Volkszeitung каза, че протестиращите изглеждат пропалестински активисти и един човек може да бъде чут да вика: „Това не е хуманитарна катастрофа, това е геноцид“. Шолц спря речта си и се обърна към протестиращите: „Спрете да викате, стига толкова. Силата на словото ни обединява тук в Лайпциг, а не силата на викането“, добави той, последван от бурни аплодисменти. По-късно можеше да бъде чут мъж, който призовава публиката да протестира срещу доставките на оръжия за Израел.

Избухването на войната в Газа разбуни Германия, където твърдата подкрепа на Берлин за Израел предизвика протести, че пропалестинските гласове са маргинализирани. Групата "Ударна Германия" призова творческите работници да бойкотират културните институции в страната, като петиция събра стотици подписи, сред които нобеловата авторка Ани Ерно. На церемонията по награждаването на филмовия фестивал Берлинале през февруари няколко победители бяха обвинени в правене на антисемитски забележки на сцената във връзка с военното нападение на Израел.

Във встъпителната си реч Шолц подчерта стойността на литературата да помага на читателите да разберат различни гледни точки. „С всяка глава, с всяка нова страница можем да преодолеем различията, които понякога изглеждат несъвместими в ежедневието“, каза той. /БГНЕС, АФП