Простихме се с проф. Ивайло Знеполски, който подкрепяше интелигентността и честността

Близки и приятели, политици, общественици и културни дейци си казаха последно сбогом с философа, културолог, изкуствовед, филмов критик, университетски преподавател и политик проф. Ивайло Знеполски, предаде репортер на БГНЕС.

Поклонението се състоя в храм „Свети Седмочисленици“ в столицата.

Актьорът Милен Миланов беше сред десетките хора, дошли да изпратят проф. Ивайло Знеполски в последния му земен път. „Като всеки стойностен човек Ивайло беше различен за различните хора. Когато ставаше въпрос за професионализма, за дълбочината на анализите, които той правеше, той си беше един човек. Като приятел беше съвсем друг. Беше изключително неотстъпчив в принципите си и това е от десетилетия, откакто аз го познавам, и същевременно много етичен към близки и към непознати“, каза пред БГНЕС Миланов и добави, че най-лошото е, че има хора, които действително са неповторими. По думите му ето тези липси са изключително лоши за нацията, за средата, за миналото и за бъдещето също.

„Бих искал първо да кажа, че го познавах предимно като мой колега учен, който беше от изключително висока класа. Един учен, с който България можеше да се гордее. Ивайло Знеполски остави една впечатляваща следа в българската наука“, заяви пред БГНЕС проф. Даниел Вачков, директор на Института за исторически изследвания при Българската академия на науките (БАН).

Проф. Вачков отбеляза, че е имал възможността да контактува с проф. Ивайло Знеполски и да го познава и като човек. „Един човек, който подкрепяше интелигентността, подкрепяше коректността, подкрепяше честността“, подчерта историкът и допълни, че винаги ще му бъде благодарен за подкрепата, която му е оказал през всичките тези години.

„Много широк човек, много голям приятел беше. Абсолютно ерудирана личност. Беше толкова толерантен, толкова се вслушваше във всички. Ние бяхме в един Кръг 11. Лятото се събирахме на Свети Влас и там давахме телевизионни награди. Беше един от хората, които всички уважаваха и обичаха. Лека му памет“, сподели пред БГНЕС композиторът Стефан Димитров.

Народният представител и председател на парламентарната комисия по културата и медиите Тома Биков също дойде да отдаде почит пред паметта на проф. Ивайло Знеполски. „Нямам лични впечатления като човек, защото не съм имал пряк контакт с него. Познавам го по-скоро като публична фигура, като интелектуалец, като човек, който беше много важен фактор в почитта към по-високата култура – нещо, което е много дефицитно в тези дни, и, за съжаление, губим един човек, който можеше да поставя маркери в тази посока“, подчерта той.

Биков добави, че загубата е сериозна за цялото българско общество, макар и част от това общество да не познава проф. Знеполски. „Той беше министър на културата в едни много тежки и сложни години за българската култура. Бог да го прости“, каза още депутатът, припомняйки, че проф. Ивайло Знеполски беше министър на културата в правителството на проф. Любен Беров и в правителството на Ренета Инджова. /БГНЕС