Путин: Действията на Пригожин са удар в гърба, отговорът ни ще бъде брутален

Въоръженият метеж, организиран от ръководителя на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин, е резултат от „прекомерни амбиции“, довели до измяна и предателство. Така определи събитията от последното денонощие президентът на Русия Владимир Путин в телевизионното си обръщение към гражданите и военнослужещите на страната.


"Обръщам се към гражданите на Русия, към личния състав на въоръжените сили, правоприлагащите органи и специалните служби. Към войниците и командирите, които в момента се сражават на бойните си позиции, отблъскват вражеските атаки, вършат това геройски. Знам, днес отново разговарях с командирите на всички направления", каза той.

"Обръщам се и към онези, които чрез измама или заплахи са били въвлечени в престъпна авантюра, тласнати по пътя на едно тежко престъпление - въоръжен метеж", добави президентът.

Руските войски се сражават героично в момент, когато срещу е насочена цялата военна и информационна машина на Запада, а страната се бори за своето право да остане държава с хилядолетна история, заяви Путин.


Чрез „метеж се опитват да подтикнат Русия към поражение и капитулация“, каза още той.


Путин и призова всички, които са въвлечени във въоръжения метеж, да прекратят участието си в него. „Всякакви разпри в периода на специалната операция трябва да бъдат прекратени.“

„Всеки смут е смъртоносна заплаха. Нашите действия ще бъдат брутални“, заяви още руският президент в своето обръщение.


Армията и правоохранителните органи са получили необходимите разпореждания, каза още той.

Всеки, който съзнателно е поел по пътя на предателството, шантажа и е подготвял въоръжения метеж, ще понесе своето неизбежно наказание. Всички виновни в опита за метеж ще отговарят пред закона и народа, заяви Путин. „Онези, които вдигнаха оръжие срещу своите другари и предадоха страната, ще отговарят за това.“


Той подчерта, че страната му ще преодолее „всички изпитания и ще станем още по-силни“.

Руският президент информира за въведените извънредни мерки в Москва и в редица други региони на страната.

Ситуацията в Ростов на Дон остава сложна. Блокирана е работата на органите на управление, но вече са предприети действия по стабилизирането на обстановката, каза още той.

БГНЕС припомня, че собственикът на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин обяви в своя канал в Телеграм, че подразделенията му са станали обект на атака и обвини за това военното ръководство на Русия. В тази връзка Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия повдигна наказателно обвинение за призив за въоръжен метеж и призова бойците да не изпълняват заповедите на Пригожин.

По-рано днес Националният антитерористичен комитет (НАК) на Русия обяви, че в Москва, Московска и Воронежка области въвежда режим на контратерористична операция.

„С цел предотвратяване на възможни терористични актове, на територията на град Москва и на Московска и Воронежка области е въведен режим на контратерористична операция“, се казва в съобщението на НАК.

Отменени са всички масови мероприятия в руската столица и в Ростов на Дон. Въведени са и някои ограничения в движението в отделни региони на Русия. /БГНЕС