Путин обяви частична военна мобилизация в Русия

Руският президент Владимир Путин обяви частична военна мобилизация, съобщи ТАСС, позовавайки се на телеграм канала Mash.

"В рамките на частичната мобилизация на Русия на наборна военна служба ще подлежат само гражданите от запаса, особено тези с опит", каза Путин.

"Говорим за защита на териториите и Русия. Западът иска да унищожи страната ни. Западът се опитва да превърне украинския народ в пушечно месо", каза Путин в обръщение към нацията.

"Западът се опитва да потисне суверенни, независими центрове на развитие и да унищожи страната ни", каза Путин.

Той каза, че целта е "освобождаването на Донбас" и че "нарежда на правителството да даде легален статут на доброволците, воюващи в Донбас".

В телевизионното обръщение, както съобщава Ройтерс, той каза също, че повечето хора в региона не искат да се върнат към това, което той нарече "игото" на Украйна.

Президентът на Русия каза още, че "Западът не иска мир между Украйна и Русия".

"Русия ще използва всички налични средства, за да защити територията си", каза още руският президент.

Той предупреди онези, които водят ядрен шантаж срещу Русия, че "вятърът може да се обърне в тяхна посока".

Путин изтъкна, че на Запад "вече говорят директно за това как са успели да разцепят Съветския съюз през 1991 г., а сега е дошло времето самата Русия да се разпадне на множество фатално враждебни региони и области".

Властите на ДНР и ЛНР съобщиха, че референдуми за присъединяване към Русия ще се проведат от 23 до 27 септември. На 20 септември администрациите на Херсонска и Запорожка област обявиха плановете си да проведат референдуми на същите дати. /БГНЕС