Радев и Алиев заявиха стратегическо сътрудничество

Президентите на България и Азербайджан заявиха стратегическо сътрудничество между двете държави по време на официалната визита на Румен Радев в Баку.

Българският държавен глава бе посрещнат с официална церемония от президента Илхам Алиев.

Във фокуса на разговорите между двамата са теми за укрепване и задълбочаване на двустранното стратегическо партньорство в сфери от взаимен интерес, сред които икономиката, енергетиката, високите технологии, иновациите, транспорта и туризма. Разговорите бяха затвърдени с подписването на декларация.

"Азербайджан и България са свързани с традиционно приятелство, разбирателство и взаимно доверие", подчерта Радев и декларира, че тези отношения на най-високо политическо ниво са стабилна основа за развитие на двустранните отношения - "не само в интерес на двете страни, но и за укрепване на стабилността и икономическото развитие в Кавказ и Черноморския регион, за укрепване на енергийната сигурност на Европа".

От своя страна Алиев отбеляза добре развития стокообмен между двете страни и сътрудничеството с България в енергийния сектор.

"Обемът на доставен газ от Азербайджан се увеличава ежегодно. България е важна държава за транзит за съседните страни и това е осезаем резултат от нашето сътрудничество", каза домакинът. /БГНЕС