Радев: Очаквам започнатите промени към по-добро да бъдат необратими

Гласувах за държава, която принадлежи на интереса на обществото. Силно се надявам, че партиите ще подходят отговорно и конструктивно, за да са на висотата на очакванията на гражданите. Най-важното днес е българите да излязат и масово да гласуват. Това заяви президентът Румен Радев, след като упражни правото си на глас, предаде репортер на БГНЕС.

Това не е само мярка да преодолеем всякакъв опит за преиначаване на нашия глас, това е начинът да осъзнаем, че ако искаме да имаме легитимно и стабилно правителство и парламент трябва да ги направим такива. Затова призовавам всички излезете и гласувайте, заяви Радев.

Както виждам няма опашки, няма проблеми с машините за гласуване. Поздравявам всички служители на органите на реда, ЦИК, изборната администрация за организацията на изборния ден, добави Радев.

Когато имаме висока избирателна активност, значи ще имаме легитимен парламент. Очаквам започнатите промени към по-добро да бъдат необратими, заяви още Радев.

https://www.youtube.com/watch?v=WrJFXOXmOho

За РС Македония, президентът каза, че политиката на България спрямо РС Македония не зависи от това кое правителство ще е на власт, "зависи да имаме открит конструктивен диалог и той да се води в една от двете столици – София или Скопие, а не в Брюксел, Париж и Берлин. Тук трябва да се разберем между нас си".

Ние очакваме нашите приятели и братя от РСМ сами да вдигнат блокадата, тази блокада не е наша. Ние очакваме реални необратими устойчиви резултати в нашите отношения. Очакваме да се променят учебниците, паметниците с техните надписи, музеите, публичните медии, така че да изкореним езика на омразата. Очакваме ясни и решителни действия от вас, каза Радев в отговор на въпрос на македонска медия. /БГНЕС