Радев: Парламентът се дави все повече в скандали и предизборно говорене

Не искам да говорим за трети мандат, преди да са изчерпани всички възможности с втория. Ще обявя решението си за третия мандат, ако се стигне до такъв, в срок. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти, след като стана ясно, че депутатите са отхвърлили декларацията на "Продължаваме промяната" с управленски приоритети.

"Това беше един опит на ПП чрез тази декларация да се потърси по-широка подкрепа. По-важното за мен е, че парламентът явно се дави все повече в скандали и предизборно говорене, а има важна работа за вършене", коментира той.

В парламента казват, че проектозаконите по Плана за възстановяване са приоритетни, а те не се движат с необходимата скорост, някои не са и тръгнали. В парламента непрекъснато се говори, че и Шенген е приоритет, а двата важни закона - антикорупционният и за отговорността на главния прокурор, също не се движат, подчерта Румен Радев и каза, че това може да провали постигнатия ни успех на дипломатическия терен.

"За първи път през тези 11 години България получи ясна подкрепа и дата за Шенген - най-късно октомври тази година, но за да се възползваме пълноценно, е критично важно тези два закона да бъдат приети", призова президентът.

Ако няма парламент сега, следващият ще разглежда тези закони най-рано през май или юни, каза още Румен Радев.

Президентът участва в ритуала по водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия на пл. "Свети Александър Невски". Държавният глава прие почетния строй на представителните части на Българската армия и ще положи венец пред паметника на Незнайния воин.

"Националната сигурност е фундаментът за просперитета на всяка една държава и не се гради за година или две. Не трябва да се сещаме за нея, когато някъде около нас има повишаване на напрежението. Надявам се, че най-сетне ще се прояви разум да има една систематичност, дългосрочна стратегия и ясна визия за развитие на въоръжените сили. Най-важният елемент в националната сигурност са хората в армията - тяхната мотивация, подготовка и оборудване - нека не го забравяме", подчерта президентът.

На въпрос на БНТ относно състоянието на бойната ни авиация, Румен Радев отговори, че Министерството на отбраната прави всичко възможно да осигури летателна годност на изтребителите МиГ-29 и тази година. По думите му обаче бойната ни авиация е "под санитарния минимум" и ще минат години, докато окомплектоваме цяла боеспособна ескадрила.

"Дотогава ние трябва да намерим вариант. Вариантите, по които работят в МО, са изтребители втора ръка на лизинг от съюзническа държава. Продължават опитите и се надявам да има успех, защото най-важното е да съхраним хората, така че като дойдат новите самолети все някога, да има кой да ги поддържа, обслужва и най-вече да има кой да лети на тях", каза Радев./БГНЕС