Ранните признаци на инсулт при домашни любимци

Експерти от Московския ветеринарен комитет посочиха основните признаци, по които може да се определи инсулт при домашни любимци, съобщи телевизия "Москва 24".

Според ветеринарните лекари симптомите могат да бъдат разделени на две фази. В първата и ранна фаза зениците на животните могат да се разширят, мускулният тонус да намалява, сърдечната честота и дишането да се забавят. За втората фаза те изброяват следните характерни белези: отказ от хранене, асиметрична деформация на муцуната с изпъкнал език, неестествен наклон на главата, нарушена координация, слюноотделяне, крайниците отказват и гърчове.

Когато се появят подобни симптоми, както и всяка друга рязка промяна в поведението на домашния любимец, ветеринарните лекари препоръчват незабавно да потърсите специализирана помощ от ветеринарна клиника. Обикновено на животното се прави компютърна томография (CT) и ядрено-магнитен резонанс (MRI).

„Всичко може да започне с летаргично поведение и загуба на апетит. Разбира се, това може да са прояви на напълно различни заболявания, но трябва да разберете, че всяка такава промяна е сигнал, че домашният любимец трябва да бъде показан на ветеринарния лекар “, каза ветеринарката Александра Григориева. Тя добави, че обикновено инсулт се развива моментално, но симптомите могат да се появят постепенно в продължение на няколко дни. /БГНЕС